Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Kraje winiarskie | Węgry

Kraj ten kojarzy się wszystkim ze słynnym winem Tokaj, o którym król Francji Ludwik XIV powiedział: "Król win, wino królów". 
Winnice regionu Tokaj - Hegyalia zajmują obszar 6000 hektarów u stóp Karpat i produkują rocznie 200.000 hektolitrów wina.

Uprawiane są cztery szczepy winorośli (Furmint i Harslevelu, Oremus i Muscat) i z nich, przy umiejętnym wykorzystaniu specyficznych, lokalnych warunków tworzy się całą gamę win od Tokaju Furmintu, Tokaju Oremus, Tokaju Muscat, poprzez Tokaji Szamorodni, po Tokaje Aszu od trzech po sześcio putoniowe. 

Te specyficzne warunki to przede wszystkim:

- gleba składająca się z lessu i glinki kaolinowej, leżącej na tufach wulkanicznych,
- klimat z suchą, słoneczną jesienią, która sprzyja dojrzewaniu i podsuszaniu winogron na krzaku,
- występowanie szlachetnej pleśni Botritis Cinerea, potęgującej podsuszanie owoców i koncentrację soku winogron,
- obecność piwnic z występującą w nich grzybnią ułatwiającą dojrzewanie win,
- wielowiekowa, sięgająca czasów rzymskich tradycja uprawy winorośli.

Węgry to nie tylko kraina Tokaju. Uprawy winorośli obejmują łącznie około 120.000 hektarów, a produkcja sięga 5 mln hektolitrów wina białego i czerwonego.