
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Odmiana wywodzi się z
Hiszpanii i była wcześniej nazywana mataro, a dziś monastrell. W produkcji wina
używa się jej przeważnie jako jednego ze składników cuvées (win z kilku odmian
winogron), np. w winach châteauneuf-du-pape i innych z południowej Doliny
Rodanu. Przed epidemią filoksery i mączniaka odmiana była we Francji uprawiana
dużo chętniej. Plantatorzy odtwarzając winnice po tych katastrofach często
rezygnowali z niej na korzyść innych, mniej wymagających szczepów. Jednak w
śródziemnomorskiej części Hiszpanii odmiana jest nadal popularna, a w okolicach
Walencji stanowi wręcz podstawową odmianę. Pączkuje późno, przez co jest mało
podatna na wiosenne przymrozki i udaje się także na równinach i w niższych
partiach wzgórz. Także kwitnienie przypada dość późno. Po winifikacji
dostarcza bogatego w garbniki ciemnego wina, które wymaga długiego okresu
dojrzewania dla złagodzenia cierpkości. Z drugiej strony, wina z tej odmiany są
tak aromatyczne, że pasują nawet do mocno przyprawionych ziołami potraw kuchni
śródziemnomorskiej.
