Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Cinsault
Cinsault

Czerwony szczep winorośli    wywodzący się z południowej  Francji  . Przeważnie używany jako surowiec do produkcji win czerwonych i różowych   , ale ze względu na dość duże grona jest sprzedawany także jako winogrono deserowe . Cinsault   należy do kategorii dość wcześnie dojrzewających. Plenność odmiany i mało skoncentrowane wina z rozległych winnic na żyznych glebach przyczyniły się do jej złej sławy. Swój pełen potencjał ukazuje na terenach suchych i nieurodzajnych. Odmiana jest odporna na suszę i silny wiatr, ale podatna na mączniaka prawdziwego i rzekomego,   szarą pleśń  i   eutypiozę. Odmiana jest ważnym składnikiem win   kupażowych  (  cuvées),  w tym np. słynnego    Chateauneuf-du-Pape. Często łączona z grenache, do której wnosi finezję, owocowość i pełny kolor. W winach różowych doceniany jest jej kwiatowy aromat. Niektórzy producenci oferują wino jednoszczepowe.