Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Carignan
Carignan

Carignan, bo właśnie o nim mowa, daje wina wszelakie – od wybitnych po płyny do czyszczenia zlewu. Na południu francuskiej ziemi doprowadził do powstania tzw. jeziora winnego, czyli zalania rynku przez produkt niewiadomego pochodzenia i beznadziejnej jakości. Powstał wówczas mit, że carignan nie nadaje się do tworzenia dobrych win.     Owszem, szczep jest bardzo wydajny i można z niego robić proste, wręcz prostackie butelki poziomu stołowego, ale jak twierdzimy nie tylko my, ale i np. wina.pl „w rękach doświadczonego winiarza, często przy użyciu maceracji węglowej, potrafi dać wina dość ekspresyjne by zadowolić wszelkich koneserów.” Ten niezwykły szczep jest surowcem dla win ostrych, ciężkich i mocnych. Bywa gorzkawy w finiszu, jeśli jest źle winifikowany. Jednak wprawna ręka winiarza uzyskuje wino bardzo indywidualne w stylu, o charakterze doskonale oddającym       terroir . Pomaga w tym wspomniana maceracja węglowa. Jej istotą jest fermentowanie wina przy użyciu całych gron, bez ich rozgniatania – sok wyciskany jest przez ciężar własny owoców oraz w wyniku pękania skórek pod wpływem ciśnienia (w trakcie fermentacji uwalniany jest dwutlenek węgla odpowiedzialny za ów proces). Taki sposób winifikacji pozwala na uzyskanie wina subtelniejszego, o bogatym kolorze i aromatach, przy jednocześnie niewysokiej zawartości tanin. Technikę maceracji węglowej powszechnie stosuje się dla Beaujolais. Sam carignan pochodzi z hiszpańskiej Aragonii. Jest bardzo wydajny (z jednego hektara  można uzyskać nawet 200hl wina ), ale przy tym wrażliwy na niektóre choroby – zwłaszcza pleśniowe. Najlepsze efekty jego uprawy osiąga się w ciepłych i suchych klimatach, stąd duża popularność carignan wśród winnic       Afryki Północnej, Bliskiego Wschodu, czy       obu Ameryk. Dobre wino z carignan wymaga jednak dużego wysiłku, ograniczenia wydajności, wiekowych krzewów i wysokiej kultury winifikacji.