
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Carignan, bo właśnie o nim mowa, daje wina wszelakie – od
wybitnych po płyny do czyszczenia zlewu. Na południu francuskiej ziemi
doprowadził do powstania tzw. jeziora winnego, czyli zalania rynku przez
produkt niewiadomego pochodzenia i beznadziejnej jakości. Powstał wówczas mit,
że carignan nie nadaje się do tworzenia dobrych win.
Owszem, szczep jest bardzo wydajny i można z niego
robić proste, wręcz prostackie butelki poziomu stołowego, ale jak twierdzimy
nie tylko my, ale i np. wina.pl „w rękach doświadczonego winiarza, często przy
użyciu maceracji węglowej, potrafi dać wina dość ekspresyjne by zadowolić
wszelkich koneserów.” Ten niezwykły szczep jest surowcem dla win ostrych,
ciężkich i mocnych. Bywa gorzkawy w finiszu, jeśli jest źle winifikowany. Jednak
wprawna ręka winiarza uzyskuje wino bardzo indywidualne w stylu, o charakterze
doskonale oddającym
terroir
. Pomaga w tym wspomniana maceracja węglowa. Jej
istotą jest fermentowanie wina przy użyciu całych gron, bez ich rozgniatania –
sok wyciskany jest przez ciężar własny owoców oraz w wyniku pękania skórek pod
wpływem ciśnienia (w trakcie fermentacji uwalniany jest dwutlenek węgla
odpowiedzialny za ów proces). Taki sposób winifikacji pozwala na uzyskanie wina
subtelniejszego, o bogatym kolorze i aromatach, przy jednocześnie niewysokiej
zawartości tanin. Technikę maceracji węglowej powszechnie stosuje się dla
Beaujolais. Sam carignan pochodzi z hiszpańskiej Aragonii. Jest bardzo wydajny
(z jednego hektara można uzyskać nawet 200hl wina ), ale przy tym wrażliwy
na niektóre choroby – zwłaszcza pleśniowe. Najlepsze efekty jego uprawy osiąga
się w ciepłych i suchych klimatach, stąd duża popularność carignan wśród winnic
Afryki
Północnej, Bliskiego Wschodu, czy
obu
Ameryk. Dobre wino z carignan wymaga jednak dużego wysiłku, ograniczenia
wydajności, wiekowych krzewów i wysokiej kultury winifikacji.
