
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Czerwony szczep winorośli, pochodzący z Włoch
. Montepulciano jest czwartą pod względem
powierzchni winnic z odmian uprawianych we Włoszech, po sangiovese, catarratto
bianco i trebbiano. Winorośl dojrzewa późno. Grona cechują się żywym
kolorem i ilością cukrów pozwalającą na osiągnięcie dość wysokiego poziomu
alkoholu. Poziom kwasów uchodzi za niski
. Uprawa na zboczach sprzyja koncentracji tanin. Cenione
toskańskie vino nobile di montepulciano swoją nazwę bierze od miejscowości
Montepulciano, a nie od szczepu winogron i jest tłoczone w przynajmniej 70% z
winogron sangiovese.
Szczep montepulciano jest typowy dla środkowych Włoch.
Montepulciano to najpopularniejsza odmiana winorośli w Abruzji
.Wina z niej wytwarzane w
czterech prowincjach i spełniające wymagania jakościowe mają prawo do
oznaczenia Montepulciano d’Abruzzo DOC. W 2007 roku wyprodukowano
800 000 hl wina Montepulciano d’Abruzzo DOC (drugie we Włoszech po
Chianti DOCG). Odmiana jest uprawiana także w Emilii, Marche (wina rosso conero
i rosso piceno) oraz w Molise (wino biferno), Apulii i Lacjum.Winnice obsadzone
montepulciano istnieją w regionie Auckland na nowozelandzkiej Wyspie Północnej.
Czerwone wina na bazie montepulciano cechują się
intensywnym kolorem, niską kwasowością i przyjemnym poziomem tanin. W
zależności od położenia winnicy (nachylenie sprzyja koncentracji aromatu) i
metody produkcji montepulciano daje zarówno świeże, bardzo owocowe wina, do
picia jako młode albo pełniejsze, z wyraźniejszymi garbnikami, nadające się do
starzenia nawet do 20 lat. Z montepulciano wytwarza się także wina różowe
określane mianem
cerasuolo
(„czereśniowe”), o intensywnie
różowoczerwonym kolorze i stosunkowo wysokim poziomie alkoholu.
