Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Barbera
Barbera

Jest to szczep uprawiany w wielu miejscach na świecie, ale najlepsze wina daje w północnych Włoszech. Ponad 50% produkcji win w Piemoncie i południowo-zachodniej Lombardii to właśnie wina z tej odmiany. Szczególnie w Piemoncie - gdzie przez miejscowych winiarzy tradycyjnie nazywany jest "la" Barbera - daje świetne wina porównywane z winami z odmiany Nebbiolo, jednak łatwiejsze do picia, o mniejszej zawartości tanin, bardziej owocowe o wysokiej kwasowości (dlatego ważny jest długi okres dojrzewania winogron). Pochodzenie szczepu nie jest do końca znane. I chociaż wiadomo, że jest on bardzo starym, starożytnym szczepem, to pierwsza, udokumentowana wzmianka o Barberze pochodzi z XVII w. Ten dokument przechowywany jest w ratuszu miasta Nizza Monferrato. Kiedy w 1798 roku, w Turynie dokonano pierwszej klasyfikacji odmian piemonckich, Barbera również znalazła się pośród nich. W Piemoncie mówi się, że Barbera przybiera charakter ludzi, który ją uprawiają: skromna, ale jednocześnie silna i krzepka. Jest najłatwiej przystosowującym się i żywotnym szczepem z trzech głównych piemonckich odmian (nebbiolo, dolcetto, barbera). Może dawać wina znacznie różniące się od siebie – od lekkich, po potężne, wymagające dłuższego okresu leżakowania w piwnicy. Po kilku latach, takie wino może być takie, a nawet lepsze jak sławne Barolo. Często wino z Barbery mylone jest z winem z Cabernet Sauvignon, z powodu podobnego aromatu czarnej porzeczki, chociaż śliwkowe akcenty i wyższa kwasowość, mogą być tropem wskazującym na Barberę. W cieplejszych klimatach, ze względu na wysoką kwasowość szczep jest interesującą propozycją dla winiarzy. Jednak i tu, grona łatwo mogą osiągać wysoki poziom cukru i dać wino o wysokim poziomie alkoholu.