
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Bonarda
to nazwa używana dla czterech całkowicie odrębnych odmian czerwonych winogron,
trzech z północnych Włoch i jednej z Argentyny. Najstarszą odmianą jest Bonarda
z Piemontu. To aromatyczna odmiana, której obecnie grozi wyginięcie, ale kiedyś
Barbera rywalizowała z Nebbiolo w winnicach zachodniego Piemontu. Mimo iż jest
to szczep zdolny wytworzyć charakterystyczne, dobrej jakości wino rzadko było
wysadzane po ataku mszyc w 1880 r. Wynikało to z ekonomicznego podejścia
winiarzy przy przywracaniu swoich winnic, gdyż Bonarda Piemontu jest winoroślą
dającą niewielkie plony a co za tym idzie niewielkie korzyści. Pozostałe dwie
winorośle Bonarda są również z północnych Włoch, i oba są obecnie stosowane na
nizinie Padańskiej, gdzie głównie znana jest jako Croatina – nazwa ta odnosi
się do początków w Chorwacji. W południowej Lombardii używana jest nazwa
Bonarda, gdzie od nazwy tej zaczęto oznakowywać nowe odmiany szczepu np.
Oltrepo Pavese Bonarda jak również wina musujące w wersji Frizzante, wykonane z
Croatina. Croatina jest znana również nieco dalej w dolinie na nizinie
Padańskiej, w Colli Piacentini na wzgórzach zachodniej Emilia-Romania. Uva Rara
jest trzecim włoskim winogronem „Bonarda”, znana również jako Bonarda Novarese.
(od Novara, Piemonckiego miasta położonego na południe od jeziora Maggiore.) Tak
jak Croatina, Uva Rara jest używana do wina Oltrepo Pavese, ale znane jest ono
pod nazwą Rara UVA. Jak sugeruje jego nazwa, Uva Rara była niegdyś rzadką
winoroślą na nizinie Padańskiej a obecnie jest jednym z najważniejszych odmian
czerwonych winorośli w całej Prowincji Pawia. Większość winogron Bonarda
uprawianych na świecie sadzone są w Argentynie, a nie we Włoszech. Tutaj
winogrona Bonarda wykorzystywane są zarówno w mieszankach jak i w winach
odmianowych. Argentyńska wersja Bonarda jest również znana jako Charbono, która
została zmieszana z różnych odmian.
