
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Bobal jest natywnym
szczepem Utiel - Requena i stanowi tam 80% produkcji. Jest to druga,
najczęściej uprawiana winorośl w Hiszpanii ,po Tempranillo. Bobal idealnie
dopasowuje się do klimatu i gleby regionu. Bobal najlepiej uwidacznia swoje
właściwości uprawiany na dużych wysokościach, a lato jest krótkie i suche.
Bobal jest mrozoodporny, a nowe pędy pojawiają się stosunkowo późno i dlatego
lepiej znosi wiosenne przymrozki. Ze względu na dużą ilość antocyjanów w
skórce, wina wyprodukowane z Bobal mają intensywny kolor oraz wysoki poziom
tanin. Bobal daje pełne, dobrze zbudowane wina, o bogatym bukiecie. Jest
także idealną odmianą do wytwarzania intensywnie czerwonych win metodą
maceracji węglowej, jak również owocowego, różowego wina o unikalnym kolorze. Skórka
Bobala zawiera wysoki poziom resweratrolu, substancji o działaniu
anty-nowotworowym i, jak wskazują badania, wydłużającej życie. Badania naukowe
wykazały, że resveratrol przyspiesza metabolizm tłuszczy i jest prawdopodobnie
odpowiedzialny za tak zwany „francuski paradoks”. Obecnie ze szczepu Bobal
wytwarza się nie tylko świetne wino. Jest też surowcem używanym do wytwarzania
wielu naturalnych produktów, takich jak soki, herbatniki, marmolady i lody.
Dojrzałe winogrona mają niską zawartość sodu, a bogatą potasu, zawierają duże
ilości soli mineralnych i witamin.
