Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Bobal
Bobal

Bobal jest natywnym szczepem Utiel - Requena i stanowi tam 80% produkcji. Jest to druga, najczęściej uprawiana winorośl w Hiszpanii ,po Tempranillo. Bobal idealnie dopasowuje się do klimatu i gleby regionu. Bobal najlepiej uwidacznia swoje właściwości uprawiany na dużych wysokościach, a lato jest krótkie i suche. Bobal jest mrozoodporny, a nowe pędy pojawiają się stosunkowo późno i dlatego lepiej znosi wiosenne przymrozki. Ze względu na dużą ilość antocyjanów w skórce, wina wyprodukowane z Bobal mają intensywny kolor oraz wysoki poziom tanin.  Bobal daje pełne, dobrze zbudowane wina, o bogatym bukiecie. Jest także idealną odmianą do wytwarzania intensywnie czerwonych win metodą maceracji węglowej, jak również owocowego, różowego wina o unikalnym kolorze. Skórka Bobala zawiera wysoki poziom resweratrolu, substancji o działaniu anty-nowotworowym i, jak wskazują badania, wydłużającej życie. Badania naukowe wykazały, że resveratrol przyspiesza metabolizm tłuszczy i jest prawdopodobnie odpowiedzialny za tak zwany „francuski paradoks”. Obecnie ze szczepu Bobal wytwarza się nie tylko świetne wino. Jest też surowcem używanym do wytwarzania wielu naturalnych produktów, takich jak soki, herbatniki, marmolady i lody. Dojrzałe winogrona mają niską zawartość sodu, a bogatą potasu, zawierają duże ilości soli mineralnych i witamin.