
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Zanim
szczep monastrell odrodził się na dobre pod koniec ubiegłego wieku, potrafił
rozprzestrzenić się w kilku zakątkach globu. Zdołał przybrać francuską nazwę mourvèdre,
a także doświadczyć prawdziwej eksterminacji na skutek panoszącej się po
winogradach Europy plagi filoksery
.
Szczep monastrell
wrócił jednak na swoje miejsce czyli
do winnic, które od wieków są częścią krajobrazu spieczonego słońcem
hiszpańskiego Lewantu.
Monastrell
to
endemiczna
odmiana
środkowej części wybrzeża Morza Śródziemnego w
Hiszpanii. Panuje tam klimat idealny dla ciepłolubnych winorośli.
Właśnie z południowej Hiszpanii "wyemigrowała" ona do
Francji, gdzie doskonale zaadaptowała się w jej południowej części. Jako szczep
zwany mourvèdre (słowo to wywodzi od Murviedro, dawnej nazwy miasta Sagunt
niedaleko Walencji) stała się kluczową winoroślą w Dolinie Rodanu, Prowansji i
Langwedocji. Tak było do momentu gdy plaga filoksery w drugiej połowie XIX
wieku przyczyniła się do niemal kompletnego wyniszczenia jej nasadzeń
.
Monastrell
jest odmianą o późnym okresie wegetacyjnym, dotyczy to
zarówno jej pączkowania, kwitnięcia, owocowania i dojrzewania. Jest szczepem
mało odpornym na choroby i szkodniki (szczególnie mączniaki). Dobrze znosi
długotrwałe susze, nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o rodzaj podłoża. Daje
mało obfite plony. Intensywnie zielone liście są średniej wielkości, z bardzo
płytkimi zatoczkami i charakterystycznym meszkiem na spodniej stronie. Grona
przybierają z reguły stożkowatą formę, są bardzo zwarte. Owoce, o wyraźnie
kulistym kształcie w momencie pełnej dojrzałości mają ciemnogranatowy, prawie
czarny kolor. Ich gruba skórka skrywa mięsisty, bezbarwny miąższ.
Chociaż szczep ten jest
odmianą winorośli uprawianą w wielu hiszpańskich regionach winiarskich,
odmianowe wina monastrell wytwarza się prawie wyłącznie w apelacjach Murcji i
D.O. Alicante. Powód jest prosty, jedynie tam panuje odpowiednio suchy i gorący
klimat pozwalający na optymalne dojrzewanie owoców. Dobre wina monastrell mają
oleistą, aksamitną budowę. Posiadają głęboką barwę, w intensywnym bukiecie dominują
nuty ciemnych owoców (jeżyn, śliwek) oraz przypraw i ziół (trufli, cynamonu,
pieprzu, suszonej papryki, leśnego poszycia). W gorących rocznikach problemem
winemakerów może być nadmierny alkohol oraz taniny. Wówczas najlepiej wychodzą
wina nadające się do długiego starzenia w beczce, które mogą leżakować w
butelce nawet kilkanaście lat. W apelacjach leżących w obrębie
hiszpańskiego Lewantu
monastrell
często
kupażowany jest z syrah, cabernet sauvignon lub merlot dając solidne stołowe
wina. Wytwarza się z niego również wina różowe i musującą cavę.
Wina z monastrell
(mourvèdre)
uprawianego we Francji
lub w regionach winiarskich Nowego Świata charakteryzują większą
tanicznością.
