Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Monastrell
Monastrell

Zanim szczep monastrell odrodził się na dobre pod koniec ubiegłego wieku, potrafił rozprzestrzenić się w kilku zakątkach globu. Zdołał przybrać francuską nazwę mourvèdre, a także doświadczyć prawdziwej eksterminacji na skutek panoszącej się po winogradach Europy plagi filoksery .   Szczep monastrell  wrócił jednak na swoje miejsce czyli do winnic, które od wieków są częścią krajobrazu spieczonego słońcem hiszpańskiego Lewantu. Monastrell  to   endemiczna odmiana  środkowej części wybrzeża Morza Śródziemnego w Hiszpanii. Panuje tam klimat idealny dla ciepłolubnych winorośli. Właśnie z południowej Hiszpanii "wyemigrowała" ona do Francji, gdzie doskonale zaadaptowała się w jej południowej części. Jako szczep zwany mourvèdre (słowo to wywodzi od Murviedro, dawnej nazwy miasta Sagunt niedaleko Walencji) stała się kluczową winoroślą w Dolinie Rodanu, Prowansji i Langwedocji. Tak było do momentu gdy plaga filoksery w drugiej połowie XIX wieku przyczyniła się do niemal kompletnego wyniszczenia jej nasadzeń . Monastrell  jest odmianą o późnym okresie wegetacyjnym, dotyczy to zarówno jej pączkowania, kwitnięcia, owocowania i dojrzewania. Jest szczepem mało odpornym na choroby i szkodniki (szczególnie mączniaki). Dobrze znosi długotrwałe susze, nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o rodzaj podłoża. Daje mało obfite plony. Intensywnie zielone liście są średniej wielkości, z bardzo płytkimi zatoczkami i charakterystycznym meszkiem na spodniej stronie. Grona przybierają z reguły stożkowatą formę, są bardzo zwarte. Owoce, o wyraźnie kulistym kształcie w momencie pełnej dojrzałości mają ciemnogranatowy, prawie czarny kolor. Ich gruba skórka skrywa mięsisty, bezbarwny miąższ. Chociaż szczep ten jest odmianą winorośli uprawianą w wielu hiszpańskich regionach winiarskich, odmianowe wina monastrell wytwarza się prawie wyłącznie w apelacjach Murcji i D.O. Alicante. Powód jest prosty, jedynie tam panuje odpowiednio suchy i gorący klimat pozwalający na optymalne dojrzewanie owoców. Dobre wina monastrell mają oleistą, aksamitną budowę. Posiadają głęboką barwę, w intensywnym bukiecie dominują nuty ciemnych owoców (jeżyn, śliwek) oraz przypraw i ziół (trufli, cynamonu, pieprzu, suszonej papryki, leśnego poszycia). W gorących rocznikach problemem winemakerów może być nadmierny alkohol oraz taniny. Wówczas najlepiej wychodzą wina nadające się do długiego starzenia w beczce, które mogą leżakować w butelce nawet kilkanaście lat.   W apelacjach leżących w obrębie hiszpańskiego Lewantu   monastrell  często kupażowany jest z syrah, cabernet sauvignon lub merlot dając solidne stołowe wina. Wytwarza się z niego również wina różowe i musującą cavę. Wina z monastrell   (mourvèdre)  uprawianego we Francji lub w regionach winiarskich Nowego Świata charakteryzują większą tanicznością.