
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Geneza nazwy Petit Verdot nie jest skomplikowana, a
przynajmniej nie ma wątpliwości co do pierwszego członu nazwy. Francuskie
określenie „petit” oznacza „mały” i odnosi się do wielkości winogron. Natomiast
„Verdot” kontrastuje z innym członkiem winiarskiej rodziny - Gros
Verdot, który charakteryzuje się większymi winogronami. Bardziej realne jest po
prostu słowo „zielony”, które odzwierciedla skłonność odmiany do braku
osiągnięcia pełnej dojrzałości. Petit Verdot na pewno jest starszą odmianą niż
Cabernet Sauvignon. Powstał prawdopodobnie ze skrzyżowania Duras i Tressot.
Podobno to właśnie omawiana odmiana była zasadzona jako pierwsza w Bordeaux
przez starożytnych Rzymian. W XVII wieku był jedną z ważniejszych odmian w
wielu winnicach Bordeaux. Jednakże sporo krzewów Petit Verdot usunięto z lewego
brzegu Bordeaux po niszczycielskim ataku filoksery. Co więcej, po przejmujących
mrozach w 1956 roku zdecydowano się na ponownie zlikwidowanie Petit Verdot.
Odmianie nie pozwolono wyginąć całkowicie, gdyż lata sześćdziesiątych i
siedemdziesiątych stanowią początek nowego rozdziału w historii szczepu. Po
wyrwaniu krzewów z korzeniami zastąpiono je bardziej konsumpcyjnymi odmianami –
Merlot i Cabernet Sauvignon. Było to częściowo spowodowanie trendami na rynkach
USA. Smaczku całej sprawie dodaje fakt, iż gdyby nie odporność na gnicie i
choroby winorośli, Petit Verdot najpewniej zostałby zapomnianym szczepem. W
latach osiemdziesiątych w Nowym Świecie nastąpiło odrodzenie tej odmiany,
szczególnie popularna stała się w USA, Australii, Włoszech, Hiszpanii, Chile
oraz Portugalii. Historia Petit Verdot jest nieco podobna do Carmenere
– oba szczepy praktycznie zostały zapomniane we Francji, by
ponownie znaleźć zainteresowanie w innych częściach świata.
Ze
względu na wysoki poziom antocyjanów w grubych skórkach, Petit Verdot zwykle
daje wina o gęstej, wręcz atramentowej strukturze, natomiast w kieliszku
najczęściej jest niemal czarne z fioletowymi refleksami. Charakteryzują się też
sporymi garbnikami. Dość spora jest rozpiętość aromatów – piżmo, fiołki,
banany, koper, anyż oraz białe kwiaty, ale również lukrecja, grafit, buraki
cukrowe, jagody oraz skóra. Oprócz jednoszczepowych win często łączy się go z
Cabernet Sauvignon. Obecnie zaledwie garstka producentów z Francji produkuje
wina skomponowane w 100% z Petit Verdot.
