Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Trebbiano/Ugni Blanc
Trebbiano/Ugni Blanc

Trebbiano lub  trebbiano toscano – druga co do rozpowszechnienia na świecie biała odmiana winorośli, dającą wysokie plony, ale niewyróżniające się wina o stosunkowo neutralnym smaku. Poza winami stołowymi stanowi surowiec do produkcji winiaków, m.in. koniaku i armaniaku. Znana także jako  ugni blanc (szczególnie we Francji) oraz pod innymi lokalnymi nazwami. Krzewy rosną bujnie, grona są liczne, długie i cylindryczne. Owoce mają grube skórki i kwaśnawy żółty sok.  Przypuszcza się, że trebbiano pochodzi ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego . Było znane już w czasach rzymskich. Jeden z klonów został wyróżniony w Bolonii  w XIII wieku i jako ugni blanc trafił do Francji, być może wraz z ucieczką papieża  doAwinionu .