
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Fernao Pires
Fernao Pires
Fernao Pires
(znany także jako Maria Gomes) jest aromatyczną odmiana białych winogron uprawianych szeroko w całej Portugalii. Wszechstronne winogrono najczęściej stosowane do wytrawnych białych win, ale może również być bazą dla win musujących i słodkich win deserowych. Skórka z cytryny, limonki i pomarańczy to opis aromatów Fernao Pires, czasem z nutą przypraw. Czasami dochodzą aromaty miodu i mineralne. Winorośl najlepiej udaje się w gorących klimatach środkowej i południowej Portugalii, w szczególności w Ribatejo, Lisboa oraz w Barraida (gdzie znana jest jako Maria Gomes).
Fernao Pires może zapewnić obfite plony i często musi być kontrolowane, aby zapobiec spadkowi jakości. Niektóre wina Fernao Pires są wysoko cenione za ich aromatyczną złożoność.
