
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Jest jednym z bardziej znanych czerwonych winogron z Węgier. Pochodne nazwy tego szczepu to Gamza, Cadarca, Neusiedlersee, Kadarka Blau. Kilkadziesiąt lat temu sztandarowy produkt Węgier - wytrawny, o głębokim kolorze Egri Bikavér wraz ze słodkimi winami Tokaj dał Węgrom palmę pierwszeństwa w dawnym Bloku Wschodnim. Wina z niej są w Polsce jakoś rozpoznawalne. Jednak z drugiej strony - nie ma ona dobrej opinii. Nasz rynek zepsuły bowiem tanie, masowo produkowane popłuczyny dostępne za nieduże pieniądze. Cóż, kadarka nie ma u nas łatwego życia, podobnie jak egri bikaver, w skład którego kadarka często wchodziła, (dziś nadszarpnięty wizerunek bikavera próbują Węgrzy w trudzie odbudowywać). A kadarka była przecież kiedyś na Węgrzech jedną z podstawowych odmian czerwonych. Z czasem traciła jednak na znaczeniu. Później, kiedy już zdawało się, że jej popularność przeminęła, odmiana ta zaczęła z klasą powracać. Dziś zmienia się jej oblicze, kadarka wraca do łask egerskich winiarzy, którzy starają się jak najlepiej zaprezentować jej wyjątkowość. A jest warta uwagi - jej nieoczywisty styl, ciekawe aromaty i smaki, osobliwa kruchość budowy są intrygujące. Wrażliwa, trudna w uprawie, wymaga uważnego i umiejętnego prowadzenia - a nie wszystkim udaje się ujarzmić jej kapryśny charakter. Główne błędy jakie znaleźć można w słabych wyprodukowanych z niej winach jest nadmierna wydajność winnicy. Dlatego kadarka potrzebuje solidnej redukcji zbiorów. Ma różne oblicza - może być delikatna, o słabo nasyconym kolorze, ale może być bardziej "gęsta", skoncentrowana (jak np. w winach z winiarni Grof Buttler), cechują ją nuty różane, korzenno-malinowe. Kadarkę znajdziemy w węgierskich winnicach Egeru, Szekszárd, Villany, ale spotkamy ją też choćby w winnicach rumuńskich czy bułgarskich. Kadarka wraca. Dajcie jej posłuch.
