Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Kadarka
Kadarka

Jest jednym z bardziej znanych czerwonych winogron z Węgier. Pochodne nazwy tego szczepu to Gamza, Cadarca, Neusiedlersee, Kadarka Blau. Kilkadziesiąt lat temu sztandarowy produkt Węgier - wytrawny, o głębokim kolorze Egri Bikavér wraz ze słodkimi winami Tokaj dał Węgrom palmę pierwszeństwa w dawnym Bloku Wschodnim.    Wina z niej są w Polsce jakoś rozpoznawalne. Jednak z drugiej strony - nie ma ona dobrej opinii. Nasz rynek zepsuły bowiem tanie, masowo produkowane popłuczyny dostępne za nieduże pieniądze. Cóż, kadarka nie ma u nas łatwego życia, podobnie jak egri bikaver, w skład którego kadarka często wchodziła, (dziś nadszarpnięty wizerunek bikavera próbują Węgrzy w trudzie odbudowywać). A kadarka była przecież kiedyś na Węgrzech jedną z podstawowych odmian czerwonych. Z czasem traciła jednak na znaczeniu. Później, kiedy już zdawało się, że jej popularność przeminęła, odmiana ta zaczęła z klasą powracać. Dziś zmienia się jej oblicze, kadarka wraca do łask egerskich winiarzy, którzy starają się jak najlepiej zaprezentować jej wyjątkowość. A jest warta uwagi - jej nieoczywisty styl, ciekawe aromaty i smaki, osobliwa kruchość budowy są intrygujące. Wrażliwa, trudna w uprawie, wymaga uważnego i umiejętnego prowadzenia - a nie wszystkim udaje się ujarzmić jej kapryśny charakter. Główne błędy jakie znaleźć można w słabych wyprodukowanych z niej winach jest nadmierna wydajność winnicy. Dlatego kadarka potrzebuje   solidnej redukcji zbiorów. Ma różne oblicza - może być delikatna, o słabo nasyconym kolorze, ale może być bardziej "gęsta", skoncentrowana (jak np. w winach z winiarni Grof Buttler), cechują ją nuty różane, korzenno-malinowe. Kadarkę znajdziemy w węgierskich winnicach Egeru, Szekszárd, Villany, ale spotkamy ją też choćby w winnicach rumuńskich czy bułgarskich. Kadarka wraca. Dajcie jej posłuch.