Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Blauburgunder
Blauburgunder

Blauburgunder jest nazwą używaną w Austrii i we Włoszech dla odmiany pinot noir. Inne nazewnictwo to spatburgunder w Niemczech i Austrii oraz pinot nero we Włoszech. Grona tej odmiany kształtem przypominają sosnową szyszkę stąd nazwa. Szczep pochodzi z Burgundii i daje tu wspaniałe wina. Stosunkowo łatwo daje się uprawiać w różnych warunkach, ale w zależności od terrioru powstają wina o bardzo zróżnicowanych stylach i jakości. Od wodnistych, kwaśnych i landrynkowych po wzorcowe Pinot Noir o niezrównanym bukiecie, smaku i treści pochodzących np. z burgundzkiego Cote dOr. Wspaniałe wina produkowane z tego szczepu pochodzą także z Kalifornii. Charakteryzują się niewielką zawartością tanin, są pełne, słodkie i jedwabiste; w porównaniu do win burgundzkich mniej wytrawne i ziemiste. Bardzo dobrej jakości Pinot Noir pochodzi z Nowej Zelandii i Oregonu. W tym przypadku gładka faktura i owocowa nuta równoważą kwasowość i ziołowy posmak wina.  W Afryce Południowej powstają klarowne, słodkie wina Pinot Noir z delikatna pieprzową nutą. Jest patriarchą rodziny Pinot - inni członkowie tej rodziny to Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Meunier i Pinot Noir Aligote a także Chardonnay czy Pinotage.