Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Dolcetto
Dolcetto

Dolcetto w wolnym tłumaczeniu z języka włoskiego znaczy „mały, słodziutki”. Jest lokalnym szczepem Piemontu, jednym z trzech głównych obok Nebbiolo i Barbera. Wina z Dolcetto uważa się tu raczej za wina do codziennych posiłków. Najbardziej znaną wersją szczepu są wina z regionu Alba (apelacja Dolcetto d’Alba). Innymi piemonckimi regionami uprawy Dolcetto są Asti, Dogliano, Diano d'Alba i Acqui. Poza Piemontem Dolcetto występuje również w Ligurii gdzie znany jest jako Ormeasco, oraz w ograniczonej ilości w Kalifornii. Uprawia się go też i w innych miejscach na świecie, gdzie jednak odgrywa rolę głownie eksperymentalną. Szczep najlepiej udaje się na stanowiskach o gorących, słonecznych dniach i chłodnych, wilgotnych nocach. Takie zróżnicowanie temperatury, pozwala gronom dobrze dojrzeć oraz zachować na dobrym poziomie kwasowość, intensywność oraz owocowy charakter. Z odmiany tej zwykle produkuje się wina odmianowe, jednoszczepowe. Owoce o cienkiej skórce, dają wina raczej lekkie, miękkie, przyjemne o niskiej kwasowości i taninach, oraz o aromatach jeżyny i śliwek, wiśni, migdałów. Wino takie przeznaczone jest do szybkiego spożycia, podobnie jak wina z Gamay, do którego Dolcetto bywa porównywany.