
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Dolcetto w wolnym tłumaczeniu
z języka włoskiego znaczy „mały, słodziutki”. Jest lokalnym szczepem Piemontu,
jednym z trzech głównych obok Nebbiolo i Barbera. Wina z Dolcetto uważa się tu
raczej za wina do codziennych posiłków. Najbardziej znaną wersją szczepu są
wina z regionu Alba (apelacja Dolcetto d’Alba). Innymi piemonckimi regionami
uprawy Dolcetto są Asti, Dogliano, Diano d'Alba i Acqui. Poza Piemontem
Dolcetto występuje również w Ligurii gdzie znany jest jako Ormeasco, oraz w
ograniczonej ilości w Kalifornii. Uprawia się go też i w innych miejscach na
świecie, gdzie jednak odgrywa rolę głownie eksperymentalną.
Szczep
najlepiej udaje się na stanowiskach o gorących, słonecznych dniach i chłodnych,
wilgotnych nocach. Takie zróżnicowanie temperatury, pozwala gronom dobrze dojrzeć
oraz zachować na dobrym poziomie kwasowość, intensywność oraz owocowy charakter.
Z odmiany tej zwykle produkuje się wina
odmianowe, jednoszczepowe. Owoce o cienkiej skórce, dają wina raczej lekkie,
miękkie, przyjemne o niskiej kwasowości i taninach, oraz o aromatach jeżyny i
śliwek, wiśni, migdałów. Wino takie przeznaczone jest do szybkiego spożycia,
podobnie jak wina z Gamay, do którego Dolcetto bywa porównywany.
