Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Gamay
Gamay

Wina z Gamay charakteryzują się generalnie jasnym kolorem z niebiesko-fioletowym odcieniem, mocno owocowymi i kwiatowymi, świeżymi aromatami: malin, wiśni, truskawek, fiołków, róży. Dodatkowe aromaty takie jak banan, balonowa guma do żucia, wata cukrowa są zasługą zastosowania maceracji węglowej, która pomaga w uwydatnieniu owocowości win.  Maceracja węglowa polega na poddaniu winogron fermentacji w całości, bez wcześniejszego miażdżenia co sprawia, że fermentacja zachodzi wewnątrz owoców do momentu aż dwutlenek węgla je rozerwie. Dzięki temu wino uwydatnia owocowy charakter i uzyskuje żywy kolor i świeżość.   Zasadniczo z Gamay produkuje się młode wina, przeznaczone do szybkiej konsumpcji,  co ma pozwolić cieszyć się owocowym, świeżym charakterem tych win. Są to wina przeważnie jednoodmianowe, ponieważ w przypadku mieszania Gamay z innymi odmianami łatwo traci on swoje typowe cechy i aromaty. Z drugiej strony mogą to być również poważne, bogate wina, których potencjał dojrzewania może dochodzić do 10 lat. Takie wina pochodzą z najlepszych 10 cru na północy Beaujolais, gdzie przeważają gleby granitowe i gdzie winnice są lokalizowane na łagodnie opadających zboczach. Chociaż nikt nie stawia win Gamay na równi z wielkimi winami z Bordeaux czy Burgundii, ich siłą jest przyjemność z jaką się je pije oraz ich uniwersalność w doborze do potraw. Gamy to prawdziwie król stołu. Wiele codziennych dań jest dobrym kompanem dla Gamay.