
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Wina z Gamay charakteryzują się generalnie
jasnym kolorem z niebiesko-fioletowym odcieniem, mocno owocowymi i kwiatowymi,
świeżymi aromatami: malin, wiśni, truskawek, fiołków, róży. Dodatkowe aromaty
takie jak banan, balonowa guma do żucia, wata cukrowa są zasługą zastosowania
maceracji węglowej, która pomaga w uwydatnieniu owocowości win.
Maceracja węglowa
polega na poddaniu winogron fermentacji w całości, bez wcześniejszego
miażdżenia co sprawia, że fermentacja zachodzi wewnątrz owoców do momentu aż
dwutlenek węgla je rozerwie. Dzięki temu wino uwydatnia owocowy charakter i
uzyskuje żywy kolor i świeżość.
Zasadniczo z Gamay produkuje się młode wina,
przeznaczone do szybkiej konsumpcji, co ma pozwolić cieszyć się owocowym,
świeżym charakterem tych win. Są to wina przeważnie jednoodmianowe, ponieważ w
przypadku mieszania Gamay z innymi odmianami łatwo traci on swoje typowe cechy
i aromaty. Z drugiej strony mogą to być również poważne, bogate wina, których
potencjał dojrzewania może dochodzić do 10 lat. Takie wina pochodzą z
najlepszych 10 cru na północy Beaujolais, gdzie przeważają gleby granitowe i
gdzie winnice są lokalizowane na łagodnie opadających zboczach.
Chociaż nikt nie stawia win Gamay na równi z
wielkimi winami z Bordeaux czy Burgundii, ich siłą jest przyjemność z jaką się
je pije oraz ich uniwersalność w doborze do potraw. Gamy to prawdziwie król
stołu. Wiele codziennych dań jest dobrym kompanem dla Gamay.
