Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Malvasia nera
Malvasia nera

Czarna Malvasia jest uprawiana w całych Włoszech i basenie Morza Śródziemnego, najczęściej mieszana z innymi winogronami. Malvasia Nera jest aromatyczną, wrażliwą odmianą, która może być używana do win wytrawnych, musujących i słodkich, jak i specjalnych passito. Jego kolor może być od jasnego do głębokiego rubinowego, wina są lekkie i średnich mocny ze smakami wiśni i śliwek. Szczep tworzy dwie apelacje w regionie Piemont: Malvasia di Casorzo i Malvasia di Castelnuovo Don Bosco. W Apulii, Malvasia Nera miesza się z Negroamaro, zwłaszcza w Salice Salentino. W Toskanii, powszechną praktyką było łączenie Malvasia Nera z Sangiovese.