Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Tannat
Tannat

Jeśli lubicie waniliowe akcenty, pikantne niuanse, kawowe aromaty, nienachalną kwasowość, głęboką barwę i uwielbiacie taniny, Tannat z pewnością jest dla Was. Błędem jest twierdzenie, że te wina należy pić wyłącznie za młodu. Umiejętnie użyta beczka i przechowywanie sprawi, że wino może również świetnie się sprawdzić wiele lat po zabutelkowaniu. Odmiana ta często jest składnikiem kupaży z Cabernetem Sauvignon lub Fer Servandou. Wiele jest także wersji jednoszczepowych, szczególnie z Urugwaju, ale też Oroulehuy, Tursan, Beran, Cotes de Saint-Mont czy Cahors. Winogrona są dość duże i mają intensywną barwę. Idealnymi glebami do optymalnego rozwoju są żwirowe i piaszczyste. Główne uprawy to Urugwaj - Canelones, Montevideo, San José i Maldonado, Argentyna, Brazylia, Boliwia (Santa Cruz), Peru (Ica), USA (głównie Kalifornia), Australia, Włochy (Sardynia oraz Apulia) i śladowe ilości w RPA. Tannat jest bardzo użyteczny gastronomicznie, zobaczcie sami: cassoulet, pipperadaa, dzikie grzyby z bakłażanem, marynowane szaszłyki jagnięce, żeberka, grillowana wieprzowina, grillowana wołowina, chorizo, jeleń, sery Brie, Brie de Meaux oraz Brie de Meaux of Melun.

Abstynenci łapali się za głowy, kiedy w periodyku „Nature” opublikowano wyniki badań Rogera Cordera (autora słynnej diety opartej na czerwonych winach), który zachwalał wina ze szczepu Tannat jako najzdrowsze na świecie. Mowa oczywiście o tradycyjnym sposobie wytwarzania (fermentacja z pestkami i skórkami przez 3-4 tygodnie). Zapewnia on nad wyraz wysoką obecność antyocjanów, które pełnią niezwykle ważną rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Roger Corder jest członkiem American Heart Association, American Society for Pharmacology, Experimental Therapeutics, Royal Society of Medicine, Society for Endocrinology oraz British Pharmacological Society.