
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Jeśli lubicie waniliowe
akcenty, pikantne niuanse, kawowe aromaty, nienachalną kwasowość, głęboką barwę
i uwielbiacie taniny, Tannat z pewnością jest dla Was. Błędem jest twierdzenie,
że te wina należy pić wyłącznie za młodu. Umiejętnie użyta beczka i przechowywanie
sprawi, że wino może również świetnie się sprawdzić wiele lat po
zabutelkowaniu. Odmiana ta często jest składnikiem kupaży z Cabernetem
Sauvignon lub Fer Servandou. Wiele jest także wersji jednoszczepowych,
szczególnie z Urugwaju, ale też Oroulehuy, Tursan, Beran, Cotes de Saint-Mont
czy Cahors. Winogrona są dość duże i mają intensywną barwę. Idealnymi glebami
do optymalnego rozwoju są żwirowe i piaszczyste.
Główne uprawy to Urugwaj -
Canelones, Montevideo, San José i Maldonado, Argentyna, Brazylia, Boliwia
(Santa Cruz), Peru (Ica), USA (głównie Kalifornia), Australia, Włochy (Sardynia
oraz Apulia) i śladowe ilości w RPA.
Tannat jest bardzo użyteczny gastronomicznie,
zobaczcie sami: cassoulet, pipperadaa, dzikie grzyby z bakłażanem, marynowane
szaszłyki jagnięce, żeberka, grillowana wieprzowina, grillowana wołowina,
chorizo, jeleń, sery Brie, Brie de Meaux oraz Brie de Meaux of Melun.
Abstynenci łapali się za
głowy, kiedy w periodyku „Nature” opublikowano wyniki badań Rogera Cordera
(autora słynnej diety opartej na czerwonych winach), który zachwalał wina ze
szczepu Tannat jako najzdrowsze na świecie. Mowa oczywiście o tradycyjnym
sposobie wytwarzania (fermentacja z pestkami i skórkami przez 3-4 tygodnie).
Zapewnia on nad wyraz wysoką obecność antyocjanów, które pełnią niezwykle ważną
rolę w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Roger
Corder jest członkiem American Heart Association, American Society for
Pharmacology, Experimental Therapeutics, Royal Society of Medicine, Society for
Endocrinology oraz British Pharmacological Society.
