Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Canaiolo
Canaiolo

Czerwona, toskańska odmiana winorośli, która była głównym składnikiem mieszanek Chianti aż do końca XIX wieku. Osłabienie pozycji Canaiolo w dużej mierze wynikało z jego odporności na szczepienie na podkładce amerykańskiej, i zmniejszeniu nasadzeń po epidemii filoksery. Jednym z wielkich atutów Canaiolo jest jego zdolność do suszenia (nie gnije), a winiarze w Chianti odkryli, że fermentacja, który został przedwcześnie przerwana przez zimno może być wzmocniona przez dodanie części suszonych winogron do zbiornika. Canaiolo daje, miękkie i łagodne wina z eleganckimi aromatami i łagodnymi taninami. Łączy się wyjątkowo dobrze z Sangiovese, wnosząc akcent zielnych smaków obecny się w mieszance Chianti. Synonimy: Canaiolo Nero, Caccione, Tindillaro UVA Fosca