
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Czerwona
odmiana winorośli
pochodząca z
Portugalii
. Jedna z podstawowych odmian do produkcji wina Porto
używana
także jako surowiec na wina stołowe. Tinta barroca pochodzi z
r
egionu Douro
w
Portugalii
. Dawna nazwa, tinta grossa wyszła z użycia.
Szczep jest spokrewniony z lokalnym szczepem touriga franca
jest odmianą dojrzewającą wcześnie, około dwa tygodnie
przed innymi w regionie Douro
. Plony
są wysokie, a wzrost bujny. Źle znosi upał, dlatego jest uprawiana
raczej w niżej położonych częściach doliny Douro
,
Baixo Corgo
i
Cima Corgo
i na północnych stokach. Grona mają wysoką
zawartość cukrów, która przekłada się na wysoką zawartość alkoholu. Tinta
barroca jest jedną z podstawowych odmian do produkcji
porto
i wnosi w
nie strukturę, alkohol i bukiet. W oficjalnej klasyfikacji odmian stanowiących
surowiec na porto tinta barroca uzyskała ocenę dobrą. Oferowane są także
wina odmianowe którym zarzuca się brak złożoności i
wystarczającego poziomu kwasowości. Te niedomagania okazują się przydatne do
łagodzenia zbyt wyrazistych win.Odmiana jest dopuszczona do produkcji win
apelacji Douro oraz regionalnych z obszaru
Tras-os-Montes
i
Varosa.
