Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Tinta Negra
Tinta Negra

Szczep czerwonych winogron, który używany jest do produkcji Madery. W zależności od wysokości na jakiej jest posadzony, daje winogrona o różnej słodkościJej uprawy zajmują ponad 60 proc. łącznej powierzchni winnic na wyspie (a ponad 80 proc., jeśli pominiemy hybrydy, które dziś są wykorzystywane jedynie do produkcji prostego, rustykalnego wina stołowego). Pojawiła się tu około 200 lat temu, świetnie zaadaptowała do lokalnych warunków, potrafi udawać bardziej szlachetne odmiany, łatwo poddaje się woli producenta, do tego stopnia, że przed rokiem 1993 wiele win o nazwach   sercial, verdelho, boal i malvazia  było w istocie zrobione z tinty. Dziś robi się z niej głównie tańsze madery, choć niektórzy producenci twierdzą, że ma spory potencjał. W roku 2005 zrobiono ponad 3 mln l wina z tinta negra mole, co stanowiło blisko 93 proc. całej produkcji madery w tym roku.