Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Catarratto
Catarratto

Jest to autochtoniczny szczep sycylijski, który cieszy się obecnie ogromną popularnością na terenie całej wyspy. Jest również drugim co do popularności szczepem na Półwyspie Apenińskim (zaraz po szczepie Trebbiano). Niegdyś stosowano go wyłącznie do wytwarzania wina Marsala, obecnie wykorzystuje się go do produkcji takich win jak: Contessa Entellina, Contea Sclafani, Etna, Monreale oraz Alcamo. Cataratto znane było niegdyś jako "Cattarattu vrancu". Szczep ten uprawiany jest na obszarze całej wyspy. Szczególnie popularny w okolicach Palermo i Trapani. Catarratto daje wina o owocowym i kwiatowym zapachu. Jego smak zdominowany jest przez wysoką zawartość alkoholu oraz dobrą strukturę. Wina z niego wytworzone charakteryzują się kolorem słomkowym. Są dość kwasowe i gładkie jednocześnie.