Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Graciano
Graciano

Graciano to czerwona, najprawdopodobniej endemiczna winorośl regionu La Rioja (podejrzewa się także, że może pochodzić z terenów należących do apelacji D.O. Navarra). Uważa się, że najlepsze efekty użycia tych winogron do produkcji win dają uprawy znajdujące się na lekkich, gliniasto-wapiennych glebach w podregionie Rioja Alavesa. Graciano to niezbyt przyjazna winogrodnikom odmiana winorośli, ponieważ rodzi małą ilość owoców, wymaga częstego zraszania wodą w okresach suszy oraz w ostatnim okresie dojrzewania owoców wymaga szczególnej uwagi (skórka staje się bardzo twarda a zarazem słaba i następuje gwałtowny wzrost zawartości cukrów). Często sadzi się ją w tych samych winogradach co krzewy innych szczepów. Poza tym jest bardzo odporna na wiele grzybów i chorób m.in. mączniaka rzekomego. Kwitnie i dojrzewa późno, dlatego zbiory graciano następują po zebraniu gron tempranillo w La Rioja. Wina odmianowe ze szczepu graciano są mocarne, nasycone potężnym i trwałym owocowym aromatem ewoluującym w stronę nuty świeżo ściętego drzewa, intensywnym kolorem, wielką kwasowością oraz potężnymi garbnikami. Posiadają przy tym małą zawartość alkoholu (zwykle poniżej 13%), co jest pewnym utrudnieniem w zrównoważeniu wszystkich cech. Nadają się doskonale do długiego starzenia w dębowych beczkach, dzięki temu ich żywotność w butelkach z łatwością może przekraczać 20 lat.