
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Historia Winnicy
Winnica Hacienda Zorita leży niedaleko Salamanki, w dolinie rzeki Duero.
To jeden z najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii. Historia tego
miejsca sięga 1366 roku, kiedy to zakon Dominikanów otrzymał posiadłość od
szlachcianki Ines de Limoges, która miała nadzieję ocalić duszę zmarłego męża.
Ponad 100 lat później w 1485 roku winnice odwiedził sam Krzysztof Kolumb, który
zbierał tu fundusze i siły na podróż aby odkryć nowy świat . W 1881 roku Don
Tomas de Solis przerobił budynek na
jeden z najbardziej nowoczesnych młynów zbożowych z Duero Valley. Podupadającą
posiadłość do życia przywróciło w 2000 roku czterech śmiałków - Víctor Redondo
Sierra, Víctor Gutiérrez, Carmelo Angulo oraz Jaime Boville García de Vinuesa. Od
2002 roku Hacienda Zorita stała się domem dla rodziny winiarskiej Marques de la
Concordia. Teraz to nie tylko winnica – to również hotele, wille i restauracje.
Wina Marques de la Concordia są rozpoznawalną marką na całym świecie.
"Nasz patron i przodek Don Jose Abascal (1743-1821) został odznaczony
honorowo w 1812 roku przez Króla Hiszpanii Fernanda VII uznając jego osobiste
zasługi jako 25-go wicekróla Peru w latach 1806-1816. Abascal koncentrował się
na sprawach zdrowia publicznego, kultury i obrony, przywracając harmonię ludowi
Ameryki Łacińskiej i Iberii. Wybrał przydomek Concordia oznaczający harmonię z
mitologii rzymskiej a dokładnie Boginię Harmionii. Nasze wina są nazwane jego
imieniem, reprezentując jego wartości i dumę hiszpańskiego dziedzictwa."
Hacienda Zorita to wyjątkowa historia przeplatająca się z nowoczesnością, z doskonałą kuchnią w tle, a wszystko w rytmie Slow Food*. Sama Hacienda, czyli gościnne budynki, była świadkami 700 letniej historii, teraz odrestaurowana, świadczy niezapomniane doznania swoim gościom, jako 5* hotel i Spa z genialną restauracją z gwiazdką Michelin zaopatrywaną w wyborne wina produkowane pod nowoczesnym dachem zaprojektowanym przez słynnego hiszpańskiego projektanta Peridisa oraz z produktami własnej, organicznej farmy.
Jeśli przyjrzeć się dokładnie, można dostrzec naprzeciwko kadłub statku. „To nasz osobisty hołd dla podróży Krzysztofa Kolumba do Ameryki, który stacjonował własnie w Hacienda Zorita, tuz przed słynną wyprawą.
MOTTO: ŻYJEMY W “SLOW WORLD”
* Slow Food - organizacja i jednocześnie Ruch Społeczny skupiający osoby
zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów Świata i związanych
z tym upraw rolnych, nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia
gospodarstw, charakterystycznych dla tychże regionów.
„Wierzymy w naturalną , organiczną i „pełną” żywność . Jesteśmy jednym z
głównych sponsorów ruchu Slow Food w Hiszpanii i twardych wyznawców swojej
wiary. Stoimy na skrzyżowaniu dróg ekologii i gastronomii. Jesteśmy przeciwni
standaryzacji żywności i kulturze. Wszyscy powinni mieć prawo do przyjemności czerpanej
ze dobrego i zdrowego jedzenia, jak i być odpowiedzialni i chronić dziedzictwo
żywności, tradycji i kultury, które czynią tę przyjemność możliwą.
Jesteśmy przywiązani do odpowiedzialnych praktyk biznesowych, które są dobre
dla społeczeństwa i środowiska.
Jesteśmy mocno zaangażowani w ochronę rzadkich i zagrożonych gatunków zwierząt
w Duero Valley. Jesteśmy dumnymi właścicielami naszych rodzimych owiec Churra, niemal wymarłych kóz Verata; przekonaliśmy
kilka Bawołów Wodnych do kąpieli w wodach Duero i sprowadziliśmy zagrożone
wyginięciem świnie Mangalica z Węgier .”
Organiczna Farma Hacienda Zorita znajduję się kilka kilometrów od miasta
Salamanca, w sąsiedztwie Parku Narodowego Arribes del Duero. Hacienda jest
pionierem w rolnictwie naturalnym i ekologicznym w Hiszpanii. Produkuje ściśle ograniczoną
ilość sera wysokiej jakości z mleka owczego, a także szynki i wędliny IBERICO,
oliwy, ocet balsamiczny, warzywa, owoce i zdrowe pieczywo.
Gospodarstwo liczy ponad 300 ha lasów i naturalnych pastwisk, gdzie bydło
pasie się swobodnie. Na farmie można
spotkać m.in. dziki, zające, króliki, gołębie, orły Milano i lisy…
Farma jest również domem dla wymierających już kóz Verata, swiń Mangalica które są jedynymi kuzynami
środkowoeuropejskimi swiń pata negra.
Żyją razem w doskonałej harmonii z owcami Churra i Wodnymi Bawołami,
których mleko używane jest do słynnego na całym świecie sera mozarella.
