Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Przepisy kulinarne | Przepis na szaszłyki z krewetek z szalotka i paprykowym vinaigrette
Przepis na szaszłyki z krewetek z szalotka i paprykowym vinaigrette

Składniki

 

• 16 całych dużych lub małych krewetek

• 100 g wędzonego boczku

• ¼ szklanki drobno posiekanej szalotki

• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej czerwonej papryki

• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej żółtej papryki

• 1 łyżka stołowa drobno posiekanej zielonej papryki

• 1/3 szklanki octu winnego wiśniowego

• 2/3 szklanki oliwy z oliwek

• szpikulce do szaszłyków

• liście bazylii lub kolendry do przybrania

 

 

Przygotowanie

 

 

1.     Starannie oczyścić krewetki pozostawiając głowy ale usunąć żyłę. Przechować w zimnie.

2.     Następnie pokroić cienkie plastry bekonu i owinąć w nie tylko centralną część krewetki.

3.     Nadziać dwie duże krewetki na szpikulec, lub kilka małych nie za blisko siebie, tak by utrzymał się dopływ temperatury podczas obróbki.

    4.      W osobnej misce wymieszać szalotki z paprykami z octem wiśniowym, doprawić solą i pieprzem, mieszając dodawać powoli oliwę.

5.      Rozgrzać patelnię lub grill i gotować krewetki minutę z każdej strony na dużym ogniu.

6.     Wyjąć, ułożyć je na talerzu i polać sosem oraz przybrać kolendrą lub bazylią.

 

Gotowe do spożycia.