
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Argentyna - kraj mało popularny do niedawna na światowym rynku winiarskim staje się znaczącym producentem win (IV - V miejsce w świecie), dynamicznie rozwijającym eksport. Podobnie jak w Chile, uprawę winorośli zapoczątkowali tu hiszpańscy mnisi w XVI wieku. Najważniejszym regionem winiarskim Argentyny jest Mendoza, która dostarcza niemal 3/4 wytwarzanego w tym kraju wina. Wśród szczepów najczęściej uprawia się Malbec i Criolla, poza tym Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc i Torrontes.
W naszej ofercie znajdziecie Państwo dużą gamę produktów Rodziny Zuccardi - jednego z najbardziej dynamicznych i innowacyjnych przedsiębiorstw produkujących wina w Argentynie. Winnice Familia Zucardii La Agricola o powierzchni ponad 600 ha znajdują się w zachodniej części kraju u podnóża Andów w regionie Mendoza. Region ten wytwarza 65 - 70 % win w Argentynie. Suchy klimat, 350 słonecznych dni w roku, czyste górskie rzeki zasilające rejony upraw winorośli, stwarzają doskonale warunki dojrzewania winogron. Rodzina Zuccardii, która założyła winnice w 1963 roku, dokłada starań, aby optymalnie wykorzystać warunki naturalne do produkcji win ze szczepów Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Malbec, Tempranillo, Merlot. Filozofią firmy jest dbałość o jakość wina na etapie pracy w winnicach oraz szczególna troska o piwnice, w których dojrzewa wino (wina dojrzewają w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego). Wszystkie winogrona zbierane są ręcznie i przenoszone do chłodzonych zbiorników. Dzięki temu zachowanych jest jak najwięcej aromatów owoców. Największe sukcesy osiąga linia win "Q Zucardii".
