
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Kraje winiarskie | Chile
Chile - kraj o długiej tradycji winiarskiej sięgającej połowy XVI wieku przeżywa od połowy lat 80 - tych gwałtowny rozwój przemysłu winiarskiego i ekspansję na rynki światowe - w tym do Polski. Liczne złote medale zdobyte na pokazach i targach w Londynie, Brukseli i Bordeaux świadczą o uznaniu fachowców dla jakości chilijskich win.
Chile jest ewenementem światowego winiarstwa, posiada atut, o którym marzą inne kraje: nie występuje tu filoksera. Mszyca o łacińskiej nazwie
Phylloxera vastatrix pochodząca z Ameryki rozpleniła się w końcu XIX wieku w Europie i na świecie. Żerując na korzeniach winorośli, spowodowała utratę większości plantacji niemal doprowadzając do zniszczenia gatunku winorośli właściwej
Vitis vinifera. Zrozpaczeni winiarze znaleźli sposób na zarazę, zaszczepiając pędy winorośli na obcych korzeniach sprowadzonych z Ameryki i odpornych na mszyce. Odbiło się to negatywnie na smaku win, lecz nie było i do dzisiaj nie ma innego sposobu na filokserę. Do Chile mszyce nigdy nie dotarły, a znane nam odmiany winorośli zostały tam zasadzone jeszcze w XVI wieku. Dzięki temu wina chilijskie nawiązują smakiem do win XIX-wiecznych, sprzed zarazy. Są głębsze, mocniejsze, bardziej garbnikowe i dłuższe. Świetna jakość win połączona jest z niewygórowanymi cenami.
Firma Vina Porta należąca do Corpora Vineyards and Winery posiada ponad 1000 ha ziemi w najsłynniejszych regionach winiarskich Chile: Aconcagua, Maipo, Cachapoal i Bio-Bio. Są tu niezwykle sprzyjające naturalne warunki uprawy winorośli, charakteryzujące się jednakowo dużą ilością dni słonecznych i niezbyt obfitymi opadami. Dużą uwagę przykłada się do optymalnego doboru rejonu uprawy do szczepów winorośli: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Carmenere, Syrah, Chardonnay i Sauvignon Blanc. Firma stosuje zasadę przeznaczania poszczególnych wzgórz dla produkcji poszczególnego wina. Ta selekcja najlepszych regionów dla poszczególnych winorośli gwarantuje najlepszą jakość wytwarzany
ch win. Wina z Vina Porta zdobywają medale na światowych konkursach.
