
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Kraje winiarskie | Francja Bordeaux
BORDEAUX
Największy i najważniejszy region winiarski Francji i świata. Oto kilka liczb charekteryzujących ten obszar:
- 112 tys. hektarów winnic położonych w widłach rzek Dordogne i Garonny oraz wzdłuż Gironde.- roczna produkcja około 6 mln hektolitrów win czerwonych, białych, różowych oraz win musujących "Cremant".
- 85 % to wina czerwone wytwarzane głównie ze szczepów CabernetSauvignon, Merlot i Cabernet Franc.
- około 15 % to wina białe wytwarzane ze szczepów Sauvignon, Semillon, Muscadelle.
- około 100 % produkcji to wina jakościowe.
- powstaje to 25 % win jakościowych Francji.
- około 20 tys. plantatorów zajmuje się uprawą winirośli, w tym około 4000 "cheteau".
Winnice Bordeaux leżą na bardzo zróżnicowanych glebach - od piasczystych, żwirowych i kamienistych po ciężkie - gliniaste. Ta różnorodność gleb, sprzyjający klimat oraz stosowanie kilku szczepów winorośli daje w efekcie wina o wielkiej gamie smaków, zapachów oraz podatności na starzenie.
Najważniejsze regiony winiarskie Bordeaux to Medoc i Graves, w których występują słynne apelacje Margaux, Pauillac, Saint-Estephe, Pessac-Leognan. Tu powstają prestiżowe, wielkie wina Bordeaux: Chateau Lafite Rotschild, Chateau Latour i Chateau Haut-Brion.Wspaniałych czerwonych win dostarcza region Pomerol ze słynnym Chateau Petrus oraz region Saint Emilion z Chateau Ausone i Chateau Cheval Blanc. W Bordeaux powstają również naturalne słodkie wina Sauternes z niezrównanym Chateau D'Yquem. W ofercie, obok arcydzieł sztuki winiarskiej klasy Grand Cru, są wina cieszące się zasłużonym uznaniem na rynku. Dostarczane są przez renomowanych wielkich producentów i eksporterów win Bordeaux: AXA Millesimes, Barton & Guestier.
Najważniejsze regiony winiarskie Bordeaux to Medoc i Graves, w których występują słynne apelacje Margaux, Pauillac, Saint-Estephe, Pessac-Leognan. Tu powstają prestiżowe, wielkie wina Bordeaux: Chateau Lafite Rotschild, Chateau Latour i Chateau Haut-Brion.Wspaniałych czerwonych win dostarcza region Pomerol ze słynnym Chateau Petrus oraz region Saint Emilion z Chateau Ausone i Chateau Cheval Blanc. W Bordeaux powstają również naturalne słodkie wina Sauternes z niezrównanym Chateau D'Yquem. W ofercie, obok arcydzieł sztuki winiarskiej klasy Grand Cru, są wina cieszące się zasłużonym uznaniem na rynku. Dostarczane są przez renomowanych wielkich producentów i eksporterów win Bordeaux: AXA Millesimes, Barton & Guestier.
