Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Kraje winiarskie | Francja Burgundia

Mapa kraju



BOURGOGNE - BURGUNDIA
 
Winnice Burgundii ciągną się wąskim pasem od Dijon na północy po Lyon na południu i obejmują obszar około 45.000 hektarów. W odległości 150 km na północny zachód od pozostałych winnic Burgundii leży rejon Chabilis z 3000 hektarów winnic, produkujących ze szczepu Chardonnay wyłącznie wina białe. Największą sławą cieszą się jednak wina dwóch innych rejonów Burgundii - Cote de Nuits i Cote de Beaune noszących wspólną nazwę Cote d'Or, czyli złote zbocze. To z tych rejonów Burgundii wina trafiały na stoły imperatorów, królów, wodzów i możnych tego świata, poczynając od czasów rzymskich do dnia dzisiejszego.To właśnie tutaj, w Cote de Nuits, na zboczach pokrytych tłustymi marglami uprawiany jest słynny szczep burgundzki Pinot Noir, ujawniający pełnię swych możliwości m.in. w takich winach jak Chambertin, Clos Vougeot, Musigny, La Romanee-Conti. Rejon Cote de Beaune posiadający bardziej zróżnicowane podłoże żwirowe, gliniasto-wapienne i wapienie marglowe produkuje m.in. słynne czerwone wina Pommard i Aloxe-Corton, jak i niezrównane białe Montrachet, Mersault i Corton-Charlemagne. Całość terenów Cote d'Or to 11.000 hektarów i tylko 400.000 hektolitrów win białych i czerwonych. Na południe od Cote d'Or rozciągają się winnice Cote Chalonnaise, gdzie w gminach Rully, Mercurey, Givry i Montagny wytwarza się wina czerwone (3/4 produkcji) i białe. Bardziej na południe znajdują się winnice rejonu Macon słynące głównie z win białych. Obszar między Macon a Lyonem to kraina Beaujolais obejmująca 22.000 hektarów upraw, dostarcza ona 1.300.000 hektolitrów wina, głównie czerwonego. Wielkie zróżnicowanie gleb powoduje, że z jednego szczepu Gamay uprawianego na tym obszarze, uzyskuje się różne wina. Na południu na glebach gliniasto-wapiennych powstają lekkie , niecierpliwe, bardzo owocowe wina Beaujolais , które należy pić, gdy są młode. Nieco na północ na glebach z granitowym podłożem produkuje się bardziej dostojne wina Beaujolais Villages Północna strefa rejonu Beaujolais to 10 Cru, posiadających gleby z podłożem granitowym, łupkowym, porfirowym, gdzie rodzą się wina bardziej szlachetne o zróżnicowanym smaku i zapachu. Głównym dostawcą win z tej oferty jest Bouchard Aine, jeden z największych producentów w Burgundii.