
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Kraje winiarskie | Francja Burgundia
Mapa kraju

BOURGOGNE - BURGUNDIA
Winnice Burgundii ciągną się wąskim pasem od Dijon na północy po Lyon na południu i obejmują obszar około
45.000 hektarów . W odległości
150 km na północny zachód od pozostałych winnic Burgundii leży rejon Chabilis z
3000 hektarów winnic, produkujących ze szczepu Chardonnay wyłącznie wina białe. Największą sławą cieszą się jednak wina dwóch innych rejonów Burgundii - Cote de Nuits i Cote de Beaune noszących wspólną nazwę Cote d'Or, czyli złote zbocze. To z tych rejonów Burgundii wina trafiały na stoły imperatorów, królów, wodzów i możnych tego świata, poczynając od czasów rzymskich do dnia dzisiejszego.To właśnie tutaj, w Cote de Nuits, na zboczach pokrytych tłustymi marglami uprawiany jest słynny szczep burgundzki Pinot Noir, ujawniający pełnię swych możliwości m.in. w takich winach jak Chambertin, Clos Vougeot, Musigny,
La Romanee-Conti. Rejon Cote de Beaune posiadający bardziej zróżnicowane podłoże żwirowe, gliniasto-wapienne i wapienie marglowe produkuje m.in. słynne czerwone wina Pommard i Aloxe-Corton, jak i niezrównane białe Montrachet, Mersault i Corton-Charlemagne. Całość terenów Cote d'Or to
11.000 hektarów i tylko 400.000 hektolitrów win białych i czerwonych. Na południe od Cote d'Or rozciągają się winnice Cote Chalonnaise, gdzie w gminach Rully, Mercurey, Givry i Montagny wytwarza się wina czerwone (3/4 produkcji) i białe. Bardziej na południe znajdują się winnice rejonu Macon słynące głównie z win białych. Obszar między Macon a Lyonem to kraina Beaujolais obejmująca
22.000 hektarów upraw, dostarcza ona 1.300.000 hektolitrów wina, głównie czerwonego. Wielkie zróżnicowanie gleb powoduje, że z jednego szczepu Gamay uprawianego na tym obszarze, uzyskuje się różne wina. Na południu na glebach gliniasto-wapiennych powstają lekkie , niecierpliwe, bardzo owocowe wina Beaujolais , które należy pić, gdy są młode. Nieco na północ na glebach z granitowym podłożem produkuje się bardziej dostojne wina Beaujolais Villages Północna strefa rejonu Beaujolais to 10 Cru, posiadających gleby z podłożem granitowym, łupkowym, porfirowym, gdzie rodzą się wina bardziej szlachetne o zróżnicowanym smaku i zapachu. Głównym dostawcą win z tej oferty jest Bouchard Aine, jeden z największych producentów w Burgundii.