Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Kraje winiarskie | Kalifornia

Głównymi szczepami uprawianymi w Kalifornii są Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot. Do ich uprawy panują w Kalifornii doskonałe warunki - dużo słońca (światła), brak opadów w sezonie uprawowym, wysoka temperatura. Uważa się, iż właśnie źródeł tego spektakularnego sukcesu winiarstwa kalifornijskiego należy upatrywać w specyfice tamtejszego klimatu. Klimat zależy od odległości do wybrzeża Oceanu Spokojnego i wysokości nad poziomem morza. Obejmuje on aż 5 stref klimatycznych i wiele mikroregionów ze specyficznym mikroklimatem. Można powiedzieć, że strefy te są klimatycznymi odpowiednikami słynnych regionów winiarskich zlokalizowanych na całym Świecie: Burgundii, Szampanii (zbliżony chłodny klimat), Doliny Rodanu, Włoch, Hiszpanii (zbliżony ciepły klimat). W taki sposób można wyjaśnić zdolności adaptacyjne w.w. szczepów na terenie Kalifornii.

Najbardziej płodnymi regionami Kalifornii są: North Coast (Napa Valley, Sonoma County, Mendocino County, Lake County), North-Central Coast (Livermore Valley, Santa Clara Valley, Santa Cruz Mountains, Monterey County)), South-Central Coast (San Luis Obsipo County, Santa Barbara County).