Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Kraje winiarskie | Włochy
Włochy
Kraj ten jest jedynym na świecie, gdzie winnice znajdują się na całym obszarze od Piemontu i Lombardii na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu. Włochy są największym producentem i eksporterem win - w niektórych latach wytwarzają 1/4 światowej produkcji.
Wiele z nich to wina stołowe przeznaczone na rynek wewnętrzny, ale i na eksport. Niektóre wina włoskie o identyfikacji IGT jak Sassicaia, Solaia lub Siepi Mazzei osiągają bardzo wysokie ceny. Na terenie 20 regionów winiarskich, na które podzielone są Włochy występuje 230 obszarów produkcji win jakościowych o kontrolowanej nazwie i pochodzeniu. Do najbardziej znanych należy Chianti - perła win Toskanii.

Trzy najważniejsze regiony winiarskie Włoch to:
TOSKANIA (okolice Florencji i Sieny) ze słynnymi subregionami: Chianti i Brunello di Montalcino szukaj firm Ruffino, Mazzei, Castiglion del Bosco
PIEMONT (okolice Turynu) z równie znanymi Barolo i Barbaresco, szukaj firmy Giuseppe Cortese

VENETO (okolice Wenecji), gdzie wytwarza się wina Valpolicella i Soave, szukaj firmy Allegrini, Corte Giara
 
SYCYLIA wiele międzynarodowych szczepów, szukaj firm Planeta, Settesoli
 
FRIULI pogranicze włosko-slowieńskie, szukaj firmy Borgo Conventi
 
GÓRNA ADYGA czyli południowy włoski Tyrol, szukaj firmy J.Hofstatter

Najważniejszym szczepem uprawianym we Włoszech jest Sangiovese, który jest w tym kraju tym, czym Cabernet Sauvignon we Francji. Sangiovese służy do produkcji Chianti, Brunello di Montalcino, Montepulciano i Supertoskanów.
Klasyfikacja jakościowa win włoskich:
- Vino da Tavola - wino stołowe
- IGT (Indicatione di Geografica Tipica) - wino stołowe regionalne
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wino jakościowe ze świadectwem pochodzenia, odpowiednik francuskiej AOC
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - wino jakościowe z gwarantowanym świadectwem pochodzenia, najwyższy stopień klasyfikacji win włoskich