
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Kraje winiarskie | Włochy
Włochy
Kraj ten jest jedynym na świecie, gdzie winnice znajdują się na całym obszarze od Piemontu i Lombardii na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu. Włochy są największym producentem i eksporterem win - w niektórych latach wytwarzają 1/4 światowej produkcji.
Wiele z nich to wina stołowe przeznaczone na rynek wewnętrzny, ale i na eksport. Niektóre wina włoskie o identyfikacji IGT jak Sassicaia, Solaia lub Siepi Mazzei osiągają bardzo wysokie ceny. Na terenie 20 regionów winiarskich, na które podzielone są Włochy występuje 230 obszarów produkcji win jakościowych o kontrolowanej nazwie i pochodzeniu. Do najbardziej znanych należy Chianti - perła win Toskanii.
Trzy najważniejsze regiony winiarskie Włoch to:
TOSKANIA (okolice Florencji i Sieny) ze słynnymi subregionami: Chianti i Brunello di Montalcino szukaj firm Ruffino, Mazzei, Castiglion del
Bosco
PIEMONT (okolice Turynu) z równie znanymi Barolo i Barbaresco, szukaj firmy Giuseppe Cortese
VENETO (okolice Wenecji), gdzie wytwarza się wina Valpolicella i Soave, szukaj firmy Allegrini, Corte Giara
SYCYLIA wiele międzynarodowych szczepów, szukaj firm Planeta, Settesoli
FRIULI pogranicze włosko-slowieńskie, szukaj firmy Borgo Conventi
GÓRNA ADYGA czyli południowy włoski Tyrol, szukaj firmy J.Hofstatter
Najważniejszym szczepem uprawianym we Włoszech jest Sangiovese, który jest w tym kraju tym, czym Cabernet Sauvignon we Francji. Sangiovese służy do produkcji Chianti, Brunello di Montalcino, Montepulciano i Supertoskanów.
Klasyfikacja jakościowa win włoskich:
- Vino da Tavola - wino stołowe
- IGT (Indicatione di Geografica Tipica) - wino stołowe regionalne
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wino jakościowe ze świadectwem pochodzenia, odpowiednik francuskiej AOC
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - wino jakościowe z gwarantowanym świadectwem pochodzenia, najwyższy stopień klasyfikacji win włoskich
- Vino da Tavola - wino stołowe
- IGT (Indicatione di Geografica Tipica) - wino stołowe regionalne
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) - wino jakościowe ze świadectwem pochodzenia, odpowiednik francuskiej AOC
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - wino jakościowe z gwarantowanym świadectwem pochodzenia, najwyższy stopień klasyfikacji win włoskich

