Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to bez wątpienia światowy  przywódca czerwonych szczepów. I choć nie należy on do najstarszych odmian to jednak zdominował wszystkie najważniejsze regiony winiarskie. Często kiedy mamy do czynienia z wielkim winem, jest ono zbudowane na bazie Cabernet Sauvignon. Możemy się spotkać z kilkoma innymi nazwami tej odmiany: Petit Cabernet, Sauvignon Rouge, Petit Vidure, Vidure a we Włoszech - Uva Francese. Do niedawna pochodzenie szczepu nie było jasne. Wiele regionów winiarskich pretendowało do uznania ich za pierwotną ojczyznę Cabernet Sauvignon. Dopiero badania DNA, których wyniki opublikowano w magazynie „Nature Genetics” dowiodły, że ta odmiana jest krzyżówką dwóch szczepów z Bordeaux:  Sauvignon-Blanc i Cabernet-Franc. Tak więc Cabernet Sauvignon jest z pochodzenia Francuzikiem z regionu Bordeaux. Badania DNA okazały się również nieocenione przy ustaleniu wieku szczepu. Okazało się, że nie jest to jakiś pradawny szczep, jak długo podejrzewano. Badania określiły wiek Cabernet Sauvignon na mniej niż 600 lat, czyli całkiem niedużo w porównaniu z innymi odmianami. Natomiast najstarszy zapis wspominający o Cabernet Sauvignon pochodzi z XVIII w z Chateau Muton, kiedy to baron de Brane zasadził krzaki tej odmiany zwanej Vidure. Nazwa ta, będąca synonimem Cabernet Sauvignon, do dziś jest używana w niektórych częściach Bordeaux a wywodzi się z francuskiego „Vigne Dure” co oznacza „twarde drewno”. W Bordeaux szczep umocnił swoją pozycję z końcem XIX w, kiedy to po spustoszeniach jakich dokonała phylloxera był odmianą powszechnie sadzoną. W Bordeaux, Cabernet Sauvignon jest dominującą odmianą w regionie Medoc gdzie stanowi 52% całości upraw i gdzie daje najlepsze cabernety świata. W całym Bordeaux jest to już jednak „tylko” 16% (Merlot – 32%). Jest również odmianą, która osiągnęła największy sukces wśród czerwonych win produkowanych w Kaliforni, gdzie jak się uważa powstają z niej wielkie wina zajmujące miejsce zaraz po winach z Medoc. Kluczem do sukcesu Cabernet Sauvignon jest jego odporność i łatwość uprawy w różnych warunkach. Niezbyt wymagający co do gleby, odporny na mroźne zimy, późno pączkujący jest stosunkowo bezpiecznym w uprawie szczepem. Najlepiej jednak się czuje na suchej, przepuszczalnej glebie i wymaga dużo słońca  aby osiągnąć odpowiednią dojrzałość. To tłumaczy dlaczego najlepsze miejsce odnalazł na żwirowych  glebach Medoc. Aby wino z tej odmiany było wysokiej jakości, winiarz musi kontrolować rozwój krzaków, łatwo produkujących wiele liści i pędów. Wymagają one więc zdecydowanego przycinania w sezonie dojrzewania gron. Owoce Cabernet Sauvignon są małe o niebieskim odcieniu oraz grubej skórce, która jest doskonałą ochroną winogron podczas ewentualnych deszczowych dni pod koniec sezonu dojrzewania oraz skutecznym pancerzem chroniącym przed atakami insektów. Wydajność krzaków tej odmiany jest raczej niska, co dawniej uważano za ułomność, a dzisiaj przy podnoszeniu jakości wina kosztem wydajności plonów, uważane jest za istotną zaletę. Owoce zawierają bardzo dużo pestek w stosunku do miąższu (1/12), co sprawia że wino wytworzone tylko z Cabernet Sauvignon jest wysoce taniczne i ostre. Dlatego często jest ono mieszane z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność. Typowe połączenia występują z Merlot lub Cabernet Franc (Francja), Shiraz (Australia), Sagiovese, Malbec, Petite Verdot (Włochy). Takie mieszanki są bardziej przyjazne w konsumpcji i szybciej osiągają dojrzałość w porównaniu z czystym cabernetem. Wina z Cabernet Sauvignon są winami złożonymi z wielu aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a ponad to: jeżyna, zielona oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o: cedr, tytoń, piżmo, ziemia, skóra, grzyby. Szczep daje wina o olbrzymim potencjale dojrzewania i dlatego jest tak doceniany przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat. Takie wina potrzebują bowiem mnóstwo czasu i cierpliwości aby się rozwinąc, w pełni ukazać swoje możliwości i przemienić się z młodego, wysoce tanicznego i nieokrzesanego wina w cudowne, legendarne wino.