
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Cabernet Sauvignon to bez
wątpienia światowy przywódca czerwonych szczepów. I choć nie należy on do
najstarszych odmian to jednak zdominował wszystkie najważniejsze regiony
winiarskie. Często kiedy mamy do czynienia z wielkim winem, jest ono zbudowane
na bazie Cabernet Sauvignon. Możemy się spotkać z kilkoma innymi nazwami tej
odmiany: Petit Cabernet, Sauvignon Rouge, Petit Vidure, Vidure a we Włoszech -
Uva Francese. Do niedawna pochodzenie szczepu nie było jasne. Wiele regionów
winiarskich pretendowało do uznania ich za pierwotną ojczyznę Cabernet
Sauvignon. Dopiero badania DNA, których wyniki opublikowano w magazynie „Nature
Genetics” dowiodły, że ta odmiana jest krzyżówką dwóch szczepów z
Bordeaux: Sauvignon-Blanc i Cabernet-Franc. Tak więc Cabernet Sauvignon
jest z pochodzenia Francuzikiem z regionu Bordeaux. Badania DNA okazały się
również nieocenione przy ustaleniu wieku szczepu. Okazało się, że nie jest to
jakiś pradawny szczep, jak długo podejrzewano. Badania określiły wiek Cabernet
Sauvignon na mniej niż 600 lat, czyli całkiem niedużo w porównaniu z innymi
odmianami. Natomiast najstarszy zapis wspominający o Cabernet Sauvignon
pochodzi z XVIII w z Chateau Muton, kiedy to baron de Brane zasadził krzaki tej
odmiany zwanej Vidure. Nazwa ta, będąca synonimem Cabernet Sauvignon, do dziś
jest używana w niektórych częściach Bordeaux a wywodzi się z francuskiego
„Vigne Dure” co oznacza „twarde drewno”. W Bordeaux szczep umocnił swoją pozycję
z końcem XIX w, kiedy to po spustoszeniach jakich dokonała phylloxera był
odmianą powszechnie sadzoną. W
Bordeaux, Cabernet Sauvignon jest dominującą odmianą w regionie Medoc gdzie
stanowi 52% całości upraw i gdzie daje najlepsze cabernety świata. W całym
Bordeaux jest to już jednak „tylko” 16% (Merlot – 32%). Jest również odmianą,
która osiągnęła największy sukces wśród czerwonych win produkowanych w
Kaliforni, gdzie jak się uważa powstają z niej wielkie wina zajmujące miejsce
zaraz po winach z Medoc. Kluczem do sukcesu Cabernet Sauvignon jest jego
odporność i łatwość uprawy w różnych warunkach. Niezbyt wymagający co do gleby,
odporny na mroźne zimy, późno pączkujący jest stosunkowo bezpiecznym w uprawie
szczepem. Najlepiej jednak się czuje na suchej, przepuszczalnej glebie i wymaga
dużo słońca aby osiągnąć odpowiednią dojrzałość. To tłumaczy dlaczego
najlepsze miejsce odnalazł na żwirowych glebach Medoc. Aby wino z tej
odmiany było wysokiej jakości, winiarz musi kontrolować rozwój krzaków, łatwo produkujących
wiele liści i pędów. Wymagają one więc zdecydowanego przycinania w sezonie
dojrzewania gron. Owoce Cabernet Sauvignon są małe o niebieskim odcieniu oraz
grubej skórce, która jest doskonałą ochroną winogron podczas ewentualnych
deszczowych dni pod koniec sezonu dojrzewania oraz skutecznym pancerzem
chroniącym przed atakami insektów. Wydajność krzaków tej odmiany jest raczej
niska, co dawniej uważano za ułomność, a dzisiaj przy podnoszeniu jakości wina
kosztem wydajności plonów, uważane jest za istotną zaletę. Owoce zawierają
bardzo dużo pestek w stosunku do miąższu (1/12), co sprawia że wino wytworzone
tylko z Cabernet Sauvignon jest wysoce taniczne i ostre. Dlatego często jest
ono mieszane z innymi odmianami aby zwiększyć jego łagodność i złożoność.
Typowe połączenia występują z Merlot lub Cabernet Franc (Francja), Shiraz
(Australia), Sagiovese, Malbec, Petite Verdot (Włochy). Takie mieszanki są
bardziej przyjazne w konsumpcji i szybciej osiągają dojrzałość w porównaniu z
czystym cabernetem. Wina z Cabernet Sauvignon są winami złożonymi z wielu
aromatów. Przede wszystkim jest to czarna porzeczka a ponad to: jeżyna, zielona
oliwka, imbir, ziele angielskie. Dodatkowe wykorzystanie dębu w procesie
produkcji wzbogaca aromat o elementy wanilii, orzecha kokosowego, dymu. Aromaty
te mogą się dalej wzbogacić podczas dojrzewania wina w butelkach o: cedr,
tytoń, piżmo, ziemia, skóra, grzyby. Szczep daje wina o olbrzymim potencjale
dojrzewania i dlatego jest tak doceniany przez kolekcjonerów. Przeciętnie jest
to ok. 10 lat, ale najlepsze wina mogą przetrwać nawet kilkadziesiąt lat. Takie
wina potrzebują bowiem mnóstwo czasu i cierpliwości aby się rozwinąc, w pełni
ukazać swoje możliwości i przemienić się z młodego, wysoce tanicznego i
nieokrzesanego wina w cudowne, legendarne wino.
