Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Pino Noir
Pino Noir

Pinot Noir jest jedną z najtrudniejszych odmian do uprawy i winifikacji, ale za to gdy cały proces przebiega optymalnie - może dać największe, cudowne wina. Jest jedną z najstarszych odmian winorośli. Jego ojczyzną jest Burgundia a historia szczepu nierozerwalnie splata się z historią regionu.  Jest on tu uprawiany od czasów rzymskich, już od I wieku. Winorośl ta, zwana  vitis allobergica  wywodziła się z tamtejszych dzikich winorośli. Już wtedy plemiona Galów raczyły się winem, które wytwarzali i przechowywali w drewnianych beczkach w odróżnieniu od rzymskiego zwyczaju używania w tym celu glinianych waz. Kilka stuleci później, już po wyparciu Rzymian z Burgundii przez barbarzyńców, do podtrzymnia pozycji Pinot Noir w regionie przyczynił się kościół katolicki. Stało się tak dzięki mnichom, produkującym z tej odmiany mszalne wino. Przez długie lata ulepszali oni technikę uprawy i przetwórstwa tej winorośli. Skala upraw kościelnych była tak duża, że w VIw Burgundia była już podzielona na wiele winnic przynależnych do lokalnych kościołów. Beczki z kościelnym, burgundzkim winem były stąd również wysyłane do samego Papieża. Pinot Noir to także pierwszy oficjalnie uznany i nazwany szczep, którego opis pojawia się w rejestrach szpitalnych Beaune w roku 1375. Kolejnym wydarzeniem, który wywarło olbrzymi wpływ na  obraz burgundzkiego winiarstwa była francuska rewolucja z 1789 roku, kiedy to przykościelne winnice zostały rozparcelowane pomiędzy wielu drobnych właścicieli. I taki model przetrwał w Burgundii do dziś. Tak więc Burgundia jest prawdziwym domem dla Pinot Noir. Szczególnie znakomite wina daje on tu w regionie  Côte d'Or. To tu szczególnie istnieją idealne warunki; kredowe, dobrze przepuszczalne ziemie, dobrze usytuowane, słoneczne parcele o łagodnym nachyleniu. Ten region Burgundii osiągnął chyba jako jedyny, tak duży sukces na winach z Pinot Noir, które niezmiennie należą do światowej czołowki. We Francji poza Burgundią, Pinot Noir jest również ważny dla Szampanii, gdzie jest wykorzystywany do produkcji sławnych szampanów. Poza Francją szczep uprawiany jest również w wielu regionach na świecie, gdzie może nosić różne nazwy: Algieria, Argentyna, Australia, Austria (Blauburgunder lub Spätburgunder), Brazylia, Bułgaria, Grecja, Kanada, Macedonia, Meksyk, Niemcy (Spätburgunder), Nowa Zelandia, RPA, Serbia, Szwajcaria, USA, Węgry, Włochy (Pinot Nero), Wielka Bryrania. Produkcja wysokiej klasy Pinot Noir jest niezwykle trudna i, jak mówią niektórzy, jest to szczep produkujący producentów wina, a nie odwrotnie. Problemy zaczynają się już na etapie sadzonek. Jest to szczep genetycznie niestabilny i  sadzonki mogą znacznie się różnić od rodzicielskich roślin. Mogą być  różnice w wielkości owoców, ich kształcie czy nawet w smaku. Sama uprawa tej winorośli,  nie należy również do łatwych: prawie każda choroba czy przypadłość, która może nękać winorośl  jest powszechna wśród winnic Pinot Noir. Chciaż szczep lubi klimat chłodny jest  nadzwyczaj wrażliwy na wahania temperatury, a jako wczesna odmiana narażony jest szczególnie na wiosenne przymrozki. Z drugiej strony, jeśli zbiory nie nastąpią w odpowiedniej porze, owoce, z powodu cienkiej skórki szybko wyschną tracąc aromat.  Trudności na tym się nie kończą: jest to również jeden z najtrudniejszych szczepów do prowadzenia podczas fermentacji. Jest to spowodowane 18 aminokwasami, które powodują że fermentacja jest burzliwym procesem wymagającym stałej kontroli. Wysiłek winiarza jest również skierowany na utrzymanie dobrego koloru wina z powodu  cienkich skórek owoców. Wina z Pinot Noir, ubogie w garbniki, nie wymagają zbyt długiego dojrzewania i generalnie powinny zostać skonsumowane w 5 do 8 lat od roku winobrania. Jednak sam proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli. Charakterystyczną cechą win jest również możliwość uzyskiwania w stosunkowo krótkim czasie niezwykłego, ceglastopomarańczowego koloru. Potencjalnie Pinot Noir daje wina pełne, ale nie ciężkie i chociaż łagodne i aksamitne w strukturze, to o solidnym, bogatym aromacie.