
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Z najstarszych przekazów
wynika, że winorośl Merlot może pochodzić z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W
każdym razie wiadomo, że uprawiano ją tam na dużą skalę już na początku XVIII
wieku. Ze swojej ojczyzny, Bordeaux, Merlot przebył daleką drogę i
rozprzestrzenił się nie tylko na terenie Europy, ale również w Australii, Nowej
Zelandii, Południowej Afryce i tak zwanym Nowym Świecie. Jeszcze dwadzieścia
lat temu tylko koneserzy wina wiedzieli, że jedne z najlepszych czerwonych win
pochodzących z Bordeaux swą doskonałą jakość zawdzięczają właśnie Merlotowi, a
dziś jego powierzchnia uprawna wzrasta szybciej niż ta, na której rośnie
„wielki” Cabernet Sauvignon. Istnieje kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Po
pierwsze, dojrzewa on o 7 do 10 dni wcześniej. Tak, tak i kto by pomyślał, że
te pare dni ma jakieś znaczenie, a jednak. Dzięki temu późny deszcz i zimne
fronty na koniec sezonu dojrzewania nie mają aż tak dużego wpływu na jego
zbiory, jak na zbiory Cabernet Sauvignon. Po drugie, Merlot dobrze
przystosowuje się do różnych warunków klimatycznych, chociaż najlepsze efekty
przynosi uprawiany w klimacie chłodniejszym. Wydaje się, że preferuje glinę i
wilgotną glebę, ale równie dobrze radzi sobie na innych typach podłoża, a
nadmiernie wysuszona ziemia znakomicie wpływa na rozwój kiści. Po trzecie
wreszcie, odmiana ta jest bardzo plenna. No i jeszcze jedna ważna rzecz: Merlot
świetnie nadaje się do mieszania z innymi gatunkami win. Niestety jest to dla
niego z jednej strony dobrodziejstwem, a z drugiej przekleństwem - jest bardzo
popularny, ale czasem traktowany tylko jako dodatek, mający na celu złagodzenie
ostrego, agresywnego smaku innych odmian. Klasycznym przykładem wykorzystywania
go razem z innymi szczepami jest region Bordeaux, w szczególności Medoc, gdzie
mieszany jest głównie z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Praktyki takie
stosuje sie również w innych krajach, np we Włoszech, gdzie jest on łączony z
Sangiovese, Montepulciano czy Nebbiolo. Można by pomyśleć, że winorośl ta jest
w stanie wykreować prawdziwe enologiczne cuda i coś w tym jest, gdyż nawet
niewielka domieszka Merlota może dać efekt naprawde zdumiewający. Trzeba jednak
pamiętać, że Merlot nie stanowi wyjątku od podstawowych reguł uprawy winorośli
i winifikacji. Innymi słowy, nie wszystkie jego wina są godne uwagi, a sama
winorośl nie gwarantuje dobrego rezultatu. Dlatego też z przykrością można
stwierdzić, że na rynku znajduje sie morze kiepskich win produkowanych z tej
odmiany. Z drugiej jednak strony jedno z najbardziej znanych, rzadkich i
najdroższych win, Chateau Petrus, to prawie w 100% Merlot. Z Merlota tworzy się
wino, które jest znakomite do picia – łagodne dla podniebienia, o przyjemnym
kolorze i lekko słodkim zapachu. Zacznijmy od aromatu, który kształtowany jest
przez wiele czynników. I tak, wina produkowane z Merlota uprawianego w
cieplejszym klimacie lub zbierane po osiągnięciu pełnej dojrzałości gron
charakteryzują się mocnym i czystym aromatem owoców takich jak jagoda, jeżyna,
wiśnia czy śliwka oraz wonią dżemu zrobionego z tychże owoców. Możemy też w
nich znaleźć nute kwiatową, a w szczególności zapach fiołka. Z biegiem czasu
owocowe aromaty zdominowane zostają przez interesujący zapach zwierzyny,
karmelu, grzybów i suszonych ziół. Gotowy do spożycia Merlot, czyli po jakiś
trzech, czterech latach od zbioru danego rocznika, ma z reguły
rubinowo-czerwony, niezbyt głęboki kolor i jest średnio klarowny. Smak Merlota
jest lubiany przez amatorów, ale doceniany również przez koneserów wina. Jest
on łagodny, aksamitny, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo
cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina produkowane z
tego szczepu mogą mieć wyższą zawartość alkoholu niż wiele innych win. Świetnie
współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka.
Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
