
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Zadziornie pikantne Syrah
(lub australijskie Shiraz) to przede wszyskim północna Dolina Rodanu (
Côtes
du Rhone) we Francji, gdzie szczep ten szczególnie dobrze się zadomowił i
gdzie daje wielkie, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte
Rotie. Odmiana występuje również w południowej części Doliny Rodanu,
współtworząc np. znane Châteauneuf du Pape, jednak tu znaczenie syrah jest
znacznie mniejsze. I choć Rodan jest współczesną ojczyzną szczepu, pochodzenie
syrah jest jednak inne, choć różnie wspominane w litraturze: a to z Syrakuz na
Sycylii, a to z Grecji. Najbardziej prawdopodobne wydaje się być jednak perskie
pochodzenie z okolic miasta Shiraz (Iran), skąd szczep przywędrował do Doliny
Rodanu w czasach rzymskiego imperium. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi
z Francji, choć ta odmiana z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata.
Przede wszystkim są to Australia, Włochy, RPA, Kalifornia. Australia nazywana
jest drugą ojczyzną Syrah, które tutaj nosi nazwę Shiraz. Szczep z Europy
został przywieziony tu przez Jamesa Busby w 1832 r. Obecnie Shiraz to
najpopularniejszy szczep w tym kraju, chociaż nie zawsze miał on tak mocna
pozycję, będąc dawniej traktowany jako surowiec na wina bazowe dla pospolitych
win musujących białych i wzmacnianych. Najcięższe chwile przeżywał jednak kiedy
władze wprowadziły program promocji modnych Chardonnay i Cabernet Sauvignon.
Wówczas przestało istnieć wiele starych winnic. Do łask Shiraz wrócił w latach
90-tych XX w. Syrah we Włoszech to w zasadzie trzy regiony. Na północy jest to
dolina Aosty, gdzie Syrah daje wina wysoce kwasowe. Idąc dalej na południe mamy
Toskanię, gdzie pierwsze krzewy pojawiły się w latach osiemdziesiątych XX w.
Szczep ten dodawany jest do win opartych głównie na Sangiovese, w celu
podniesienia aromatu i barwy wina (np. Chianti). Toskania słynie też ze
znakomitych supertoskanów, w których występuje również i Syrah (np.
"Summus" Banfiego, czy "Solengo" Argiano). Choć uważa się,
że w Toskanii Syrah jest odmianą łatwą w uprawie, to jednak winiarze mają z nią
pewne kłopoty na etapie winifikacji. Otóż wina łatwo ulegają redukcji i pojawiają
się w nich mięsiste zapachy. Problem ten rozwiązuje się poprzez starzenie w
beczkach. Ostatnim regionem uprawy Syrah we Włoszech jest Sycylia, gdzie z tego
szczepu robi się ambitne wina, raczej nie do codziennej konsumpcji (ten poziom
bowiem zarezerwowany jest dla Nero d'Avola). Jednym z najbardziej znanych
sycylijskich win tego typu jest odmianowe wino Syrah firmy Planeta, w którym
zawarta jest sycylijska idea tego szczepu, inna od rodańskiej czy
australijskiej, a raczej łącząca oba typy win. Wina są tu bowiem
skoncentrowane, dojrzałe, ziołowe, ale nie tak ciężkie i o wyższej kwasowości
niż australijskie. W Kalifornii Syrah to stosunkowo nowa odmiana (uprawiana
dopiero od 1971 r.), ale jej produkcja już należy do jednych z najgwałtowniej
rozwijających się (w 1984 r. była to powierznia upraw ok. 100 akrów, a obecnie
jest to juz 13000 akrów). Syrah lubi gleby łupkowe na zboczach wielkich rzek,
gdzie uprawiany jest często metodą tarasową. Wina są zwykle wcześnie gotowe do
picia i wiele z nich trafia do sklepów w drugim lub trzecim roku po winobraniu.Nie
znaczy to jednak, że wina z Syrah nie mają potencjału starzenia. Takie wina jak
francuski Hermitage, czy australijski Penfold's Grange to wina wyjątkowo
długowieczne. Wina z Syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną
cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu (szczególnie w winach z Doliny Rodanu).
Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną barwę, są bogate w taninę i korzenne
aromaty. Są to mocne i mięsiste wina. W ciepłym australijskim klimacie Syrah daje
wina słodsze i dojrzalsze niż w chłodniejszej Dolinie Rodanu, gdzie z kolei
wina są bardziej korzenne i pieprzne.
