Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Syrah / Shiraz
Syrah / Shiraz

Zadziornie pikantne Syrah (lub australijskie Shiraz) to przede wszyskim północna Dolina Rodanu ( Côtes du Rhone) we Francji, gdzie szczep ten szczególnie dobrze się zadomowił i gdzie daje wielkie, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Odmiana występuje również w południowej części Doliny Rodanu, współtworząc np. znane Châteauneuf du Pape, jednak tu znaczenie syrah jest znacznie mniejsze. I choć Rodan jest współczesną ojczyzną szczepu, pochodzenie syrah jest jednak inne, choć różnie wspominane w litraturze: a to z Syrakuz na Sycylii, a to z Grecji. Najbardziej prawdopodobne wydaje się być jednak perskie pochodzenie z okolic miasta Shiraz (Iran), skąd szczep przywędrował do Doliny Rodanu w czasach rzymskiego imperium. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć ta odmiana z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Przede wszystkim są to Australia, Włochy, RPA, Kalifornia. Australia nazywana jest drugą ojczyzną Syrah, które tutaj nosi nazwę Shiraz. Szczep z Europy został przywieziony tu przez Jamesa Busby w 1832 r. Obecnie Shiraz to najpopularniejszy szczep w tym kraju, chociaż nie zawsze miał on tak mocna pozycję, będąc dawniej traktowany jako surowiec na wina bazowe dla pospolitych win musujących białych i wzmacnianych. Najcięższe chwile przeżywał jednak kiedy władze wprowadziły program promocji modnych Chardonnay i Cabernet Sauvignon. Wówczas przestało istnieć wiele starych winnic. Do łask Shiraz wrócił w latach 90-tych XX w. Syrah we Włoszech to w zasadzie trzy regiony. Na północy jest to dolina Aosty, gdzie Syrah daje wina wysoce kwasowe. Idąc dalej na południe mamy Toskanię, gdzie pierwsze krzewy pojawiły się w latach osiemdziesiątych XX w. Szczep ten dodawany jest do win opartych głównie na Sangiovese, w celu podniesienia aromatu i barwy wina (np. Chianti). Toskania słynie też ze znakomitych supertoskanów, w których występuje również i Syrah (np. "Summus" Banfiego, czy "Solengo" Argiano). Choć uważa się, że w Toskanii Syrah jest odmianą łatwą w uprawie, to jednak winiarze mają z nią pewne kłopoty na etapie winifikacji. Otóż wina łatwo ulegają redukcji i pojawiają się w nich mięsiste zapachy. Problem ten rozwiązuje się poprzez starzenie w beczkach. Ostatnim regionem uprawy Syrah we Włoszech jest Sycylia, gdzie z tego szczepu robi się ambitne wina, raczej nie do codziennej konsumpcji (ten poziom bowiem zarezerwowany jest dla Nero d'Avola). Jednym z najbardziej znanych sycylijskich win tego typu jest odmianowe wino Syrah firmy Planeta, w którym zawarta jest sycylijska idea tego szczepu, inna od rodańskiej czy australijskiej, a raczej łącząca oba typy win. Wina są tu bowiem skoncentrowane, dojrzałe, ziołowe, ale nie tak ciężkie i o wyższej kwasowości niż australijskie. W Kalifornii Syrah to stosunkowo nowa odmiana (uprawiana dopiero od 1971 r.), ale jej produkcja już należy do jednych z najgwałtowniej rozwijających się (w 1984 r. była to powierznia upraw ok. 100 akrów, a obecnie jest to juz 13000 akrów). Syrah lubi gleby łupkowe na zboczach wielkich rzek, gdzie uprawiany jest często metodą tarasową. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia i wiele z nich trafia do sklepów w drugim lub trzecim roku po winobraniu.Nie znaczy to jednak, że wina z Syrah nie mają potencjału starzenia. Takie wina jak francuski Hermitage, czy australijski Penfold's Grange to wina wyjątkowo długowieczne. Wina z Syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu (szczególnie w winach z Doliny Rodanu). Wina te ponadto mają zasadniczo ciemną barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Są to mocne i mięsiste wina. W ciepłym australijskim klimacie Syrah daje wina słodsze i dojrzalsze niż w chłodniejszej Dolinie Rodanu, gdzie z kolei wina są bardziej korzenne i pieprzne.