
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Był kiedyś jednym z
najczęściej uprawianych szczepów winorośli we Francji. Jednak jest bardzo
wrażliwy na mróz i po szczególnie ostrej zimie w 1956 roku, nasadzenia z Malbec
we Francji ograniczyły się do regionu Cahors, gdzie pozostał podstawowym
szczepem, i do Medoc w Bordeaux, gdzie jest używany do kupaży.
Tymczasem Malbec stał się ikoną
Argentyny. Niektóre części kraju oporne epidemii Filoksery, pozwalają winorośli
rosnąć bez konieczności przeszczepu. Wina z tych bardzo starych winorośli są
cenione za ich skoncentrowaną strukturę. W Mendoza, niektóre z
najwybitniejszych Malbec produkowane są z nasadzeń z wysokich winnic u podnóża
Andów, gdzie gorące dni i chłodne wieczory pozwalają na długi okres wegetacji.
Typowy malbec jest winem o ciemnej purpurowej barwie z
fioletowymi refleksami. Zwykle jest winem o solidnej budowie, ma sporo tanin i
kwasowości, jest skoncentrowany i bogaty. Im cieplejsze lato, tym mniej ma
kwasowości, a to sprawia, że wino może być nieco miałkie. Francuskie malbeki są
zazwyczaj bardziej taniczne i cierpkie niż te z Argentyny, które mają bardziej
aksamitną, wręcz pluszową strukturę. Do tego owoce: śliwki, jeżyny, czarna
porzeczka i dojrzałe wiśnie – to aromaty, które w malbeku dominują, a podbite
są zapachem tytoniu, czasem dymu, czasem ziół.
Malbec
to taki szczep „do jedzenia” i nie mam tu na myśli jego zastosowań kulinarnych
i dobrej zdolności do łączenia z różnymi potrawami, bo zasadniczo jest to dobry
towarzysz ciemnych mięs, kiełbas, czy gulaszy. Mam na myśli, że wino z malbeka
sprawia wrażenie takiego, co go nożem kroić można, a jeść łyżką. To oczywiście
trochę podkoloryzowana charakterystyka, ale tak warto malbeka zapamiętać.
Owszem, leżakowanie go nieco może okiełznać, nie jest tak narowisty, ale
charakter ma tak wyraźny, że kto raz spróbuje dobrego malbeka, zapamięta go na
zawsze.
Charakterystyka winogron:
kolor głęboko czerwony przechodzący w fioletowy i granat, głębokie garbniki,
aromaty śliwki, ciemnej wiśni, jeżyny, anyżu, tytoniu i kawy.
Obszary
uprawy: Francja: Bordeaux (Medoc), Cahors, Buzet, Bergerac, Langwedocja,
Saumur, Argentyna, Chile, Kalifornia, Nowy Jork, Waszyngton, Oregon, Australia.
