Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Malbec
Malbec

Był kiedyś jednym z najczęściej uprawianych szczepów winorośli we Francji. Jednak jest bardzo wrażliwy na mróz i po szczególnie ostrej zimie w 1956 roku, nasadzenia z Malbec we Francji ograniczyły się do regionu Cahors, gdzie pozostał podstawowym szczepem, i do Medoc w Bordeaux, gdzie jest używany do kupaży.  Tymczasem Malbec stał się ikoną Argentyny. Niektóre części kraju oporne epidemii Filoksery, pozwalają winorośli rosnąć bez konieczności przeszczepu. Wina z tych bardzo starych winorośli są cenione za ich skoncentrowaną strukturę. W Mendoza, niektóre z najwybitniejszych Malbec produkowane są z nasadzeń z wysokich winnic u podnóża Andów, gdzie gorące dni i chłodne wieczory pozwalają na długi okres wegetacji. Typowy malbec jest winem o ciemnej purpurowej barwie z fioletowymi refleksami. Zwykle jest winem o solidnej budowie, ma sporo tanin i kwasowości, jest skoncentrowany i bogaty. Im cieplejsze lato, tym mniej ma kwasowości, a to sprawia, że wino może być nieco miałkie. Francuskie malbeki są zazwyczaj bardziej taniczne i cierpkie niż te z Argentyny, które mają bardziej aksamitną, wręcz pluszową strukturę. Do tego owoce: śliwki, jeżyny, czarna porzeczka i dojrzałe wiśnie – to aromaty, które w malbeku dominują, a podbite są zapachem tytoniu, czasem dymu, czasem ziół. Malbec to taki szczep „do jedzenia” i nie mam tu na myśli jego zastosowań kulinarnych i dobrej zdolności do łączenia z różnymi potrawami, bo zasadniczo jest to dobry towarzysz ciemnych mięs, kiełbas, czy gulaszy. Mam na myśli, że wino z malbeka sprawia wrażenie takiego, co go nożem kroić można, a jeść łyżką. To oczywiście trochę podkoloryzowana charakterystyka, ale tak warto malbeka zapamiętać. Owszem, leżakowanie go nieco może okiełznać, nie jest tak narowisty, ale charakter ma tak wyraźny, że kto raz spróbuje dobrego malbeka, zapamięta go na zawsze. Charakterystyka winogron: kolor głęboko czerwony przechodzący w fioletowy i granat, głębokie garbniki, aromaty śliwki, ciemnej wiśni, jeżyny, anyżu, tytoniu i kawy. Obszary uprawy: Francja: Bordeaux (Medoc), Cahors, Buzet, Bergerac, Langwedocja, Saumur, Argentyna, Chile, Kalifornia, Nowy Jork, Waszyngton, Oregon, Australia.