
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
W literaturze można spotkać ładne porównanie, że tempranillo jest hiszpańską
odpowiedzią na cabernet sauvignon. Jest szlachetną, rdzennie hiszpańską
czerwoną odmianą będącą podstawą wielu najlepszych win tego kraju, szczególnie
z regionów Rioja i Ribera del Duero. W Hiszpani zajmuje czwarte miejsce pod
względem powierzni upraw (31 tyś. ha) za garnacha, monastrel i bobal. W winach
Rioja jest on przeważnie mieszany z garnacha, mazueelo i graciano co powoduje,
że wina te są lżejsze i bardziej kwasowe niż wina typowo z tempranillo. W
niektórych wyszukanych, nowoczesnych i kosztownych winach bywa
mieszany również z cabernet sauvignon, aczkolwiek fakt ten może nie być
odnotowany na etykiecie butelki z powodu zakazu używania cabernet sauvignon
wynikającego z przepisów D.O. Natomiast w regionie Navarra, gdzie zakaz ten nie
obowiązuje, tempranillo jest chętnie mieszane właśnie z cabernetem jak również
z merlotem . Ribera del Duero prodkuje wina odmianowe gdzie tempranillo stanowi
przynajmniej 90%. To właśnie w tu (w Ribera del Duero) powstają również sławne
wina Vega Sicila, których głównych składnikiem jest właśnie tempranillo. W
niektórych regionach tempranillo znane jest pod różnymi nazwami, których ilość
w samej Hiszpani może być nieco frustrująca. I tak w Rioja, Navarra, Somontano,
południowo-wschodniej Murcii i Walencji jest znane pod międzynarodową nazwą –
tempranillo,
która pochodzi z hiszpańskiego „temprano” co oznacz „wczesny” i odnosi się
do wczesnego dojrzewania szczepu (2 tygodnie przed np. Garnacha). W
Katalonii znany jest jako
ull de llebre („oko zająca”), w
Ribera del Duero -
tinto fino lub
tinta de pais, w
Toro –
tinta de toro, w La Mancha i Valdepenas –
cencibel.
Poza Hiszpanią, np. w Portugali znane jest jako
aragonez - na
południu (Alentejo) i
tinta roriz - na północy (Duoro).
Portugalia wykorzystuje ten szczep głównie jako składnik win porto
jak również niektórych win stołowych. Znają go również w Kaliforni, gdzie nosi
nazwę
valdepenas. Uprawy tempranillo występują też w Australii,
Argentynie i Meksyku. Uprawa tempranillo daje najlepsze rezultaty w klimacie
stosunkowo chłodnym, o duzej wilgotności powietrza. Warunki takie występują w
wysoko połozonych strefach klimatu śródziemnomorskiego. W Rioja jest to
np. ok. 400m, a w Ribera del Duero nawet 800 m npm.
Owoce tempranillo to ciemne grona o grubej skórce, z których powstają
pełne ciała czerwone wina o stosunkowo niskim (jak na Hiszpanię) poziomie
alkoholu, nie za wysokiej kwasowości i poziome tanin (dlatego często miesza się
tempranillo z innymi odmianami), akceptujące umiarkowany kontakt z amerykańskim
i francuskim dębem, zdolne do długotrwałego starzenia. Takie wina
charakteryzują się nutą wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Z drugiej
strony, Tempranillo może również dawać znakomite wina młode, typu „joven” o
silnie owocowych aromatach jagód i truskawek. Taka uniwersalność win pozwala na
szerokie możliwości doboru tempranillo do potraw, co jest doceniane przez
konsumentów.
