
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
S
zlachetny, najpopularniejszy
obok montepulciano szczep włoski. Powszechnie używany w regionie Chianti (środkowa
Toskania), w Lazio, Romagni, na Sycylii. Wchodzi w skład kupaży wielu
znamienitych win jak chociażby Brunello di Montalcino, Vino Nobile di
Montepulciano czy każdego chianti. Produkuje się z niego i wina codzienne –
często niskiej jakości, i wybitne pozycje osiągające najwyższe noty
degustatorów z całego świata. Młode wina mają owocowe aromaty truskawek i
przypraw, starzone nabierają charakterystycznych nut beczkowych. Sangiovese
stanowi pewien problem w winifikacji – zwykle jest mocno kwasowe, ma mało
intensywny kolor i rzadko daje wina o dużej koncentracji alkoholu. Najczęściej
zatem wykorzystuje się je w kupażach, gdzie potrafi dać prawdziwie doskonałe
rezultaty – zwłaszcza w winach przeznaczonych do wieloletniego dojrzewania.
Ponadto wydłuża się proces maceracji nawet do 3-4 tygodni, fermentację
przeprowadza się w drewnianych kadziach – dla zwiększenia zawartości garbników
i pozostawia się wina starzenia w beczkach, na terenie winnicy przed
wypuszczeniem na rynek. Szczep nie jest zbyt popularny poza Italią, ale uprawia
się go w Argentynie i USA gdzie daje wina zbliżone, choć nie tak szlachetne jak
włoskie.
