Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Sangiovese
Sangiovese

S zlachetny, najpopularniejszy obok montepulciano szczep włoski. Powszechnie używany w regionie Chianti (środkowa Toskania), w Lazio, Romagni, na Sycylii. Wchodzi w skład kupaży wielu znamienitych win jak chociażby Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano czy każdego chianti. Produkuje się z niego i wina codzienne – często niskiej jakości, i wybitne pozycje osiągające najwyższe noty degustatorów z całego świata. Młode wina mają owocowe aromaty truskawek i przypraw, starzone nabierają charakterystycznych nut beczkowych. Sangiovese stanowi pewien problem w winifikacji – zwykle jest mocno kwasowe, ma mało intensywny kolor i rzadko daje wina o dużej koncentracji alkoholu. Najczęściej zatem wykorzystuje się je w kupażach, gdzie potrafi dać prawdziwie doskonałe rezultaty – zwłaszcza w winach przeznaczonych do wieloletniego dojrzewania. Ponadto wydłuża się proces maceracji nawet do 3-4 tygodni, fermentację przeprowadza się w drewnianych kadziach – dla zwiększenia zawartości garbników i pozostawia się wina starzenia w beczkach, na terenie winnicy przed wypuszczeniem na rynek. Szczep nie jest zbyt popularny poza Italią, ale uprawia się go w Argentynie i USA gdzie daje wina zbliżone, choć nie tak szlachetne jak włoskie.