
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Budując swoją kolekcję win musimy pamiętać o odpowiednich warunkach jego przechowywania. Jeśli zakupionego wina nie wypijemy w ciągu najbliższego miesiąca, a już na pewno jeśli kupujemy wino na kilkuletni zapas, powinniśmy zadbać o jego jakość. Zwłaszcza, że wina często wymagają kilku lat dojrzewania nim uzyskają optimum smaku.
Obowiązują tu cztery zasady: POZIOMO, CHŁODNO, WILGOTNO I CIEMNO.
Narażanie wina na światło wpływa negatywnie na jego rozwój. Nawet w sklepach winiarskich powinien panować półmrok. Sytuacja, w której wino eksponowane jest na silne światło słoneczne lub jarzeniowe jest niedopuszczalna.
Stworzenie powyższych warunków jest dość trudne, nawet jeśli posiadamy dom. Można zastosować półśrodki: znajdźmy niskie miejsce (przy podłodze jest o ok. 1°C chłodniej), na spodzie szafki kuchennej lub po prostu na dole szafy, gdzie jest ciemno, z dala od kaloryfera. W pobliżu umieśćmy kuwetę z wodą lub z nasączoną gąbką. Możemy tez wykorzystać naturalną wilgoć łazienki, jednak pod warunkiem, że jest to łazienka bez toalety i że nie podwyższamy tam temperatury gorącymi kąpielami lub gorącym praniem. Unikajmy bliskości wszelkich chemikaliów oraz urządzeń wywołujących wstrząsy, jak pralka lub lodówka. Istnieją w sprzedaży specjalistyczne chłodzące szafy winiarskie, jednak jest to wydatek kilku tysięcy złotych.
