
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Quinta da Alorna – Portugalia też produkuje świetne
wina…!
Pałac od którego wszystko się zaczęło. © Maciej Nowicki.
„
Quinta da Alorna –
dobrze znany polskim winomanom dzięki dobrej robocie poprzedniego importera –
firmy
Atlantika
portugalski producent dokonał transferu do
klubu
Partner Center
.
Posiadłość producenta jest imponująca i to nie
tylko z powodu samego obszaru zajmowanego przez Quinta da Alorna. Aktualnie to
2,8 tys. ha z czego 1,9 tys. ha zajmują lasy – sosny, dąb korkowy i eukaliptus,
220 ha to winnice (przede wszystkim cabernet sauvignon, alicante bouschet,
fernão pires, touriga nacional, chardonnay, verdelho i arinto), a pozostałe –
inne uprawy m.in. ziemniaki, cebula, groszek czy kukurydza.
Winnica. © Maciej Nowicki
Znajdziemy tu także stajnie i ujeżdżalnie dla koni (kiedyś wyłącznie
własność rodziny, aktualnie dzierżawione), domy dla pracowników, winiarnię.
Symbolem winnicy jest pałac zbudowany w 1723 roku przez Dom Pedro de Almeidę,
wicekróla Indii, który za zasługi w zdobyciu twierdzy Alorna otrzymał od
portugalskiego króla tytuł markiza I Alorna (całą ciekawą historię tej rodziny
przeczytacie
tutaj.)
Nie wymaga opisu. © Maciej Nowicki
W posiadłości powstaje rocznie 1,85 mln litrów, z czego połowa jest
eksportowana. Wina są solidne, trzymają dobry poziom, nie odnotowałem tam
żadnych wpadek, być może dlatego, że nad całością czuwa Martta Reis Simões –
najlepsza enolożka Portugalii w roku 2012. W najważniejszej linii, nazwanej po
prostu Quinta da Alorna (oprócz najwyżej pozycjonowanego białego i czerwonego,
te oznaczone są jako Marques da Alorna) znajduje się 13 win, poniżej opisuje
te, które można kupić w Polsce.
Smaczny róż. © dobrewino.pl
Quinta da Alorna Rose 2013
– to jedno z
najlepszych portugalskich win różowych jakie piłem w ostatnim czasie. Powstało
z touriga nacional, maceracja na skórkach przez 8-12 godzin. Przyjemny,
truskawkowy aromat, bardzo dobra kwasowość, trochę goryczki w końcówce, idealne
gastronomiczne wino, choćby dla tych, którzy nieustająco szukają połączenia do
sushi.
Niby podstawowe, a miłe zaskoczenie. © Dobrewino.pl.
Quinta da Alorna Branco 2013
– podstawowy
kupaż arinto i fernão pires, wino bezpretensjonalne, o dobrych owocach cytrusa,
fajnej mineralności i zaskakująco dobrej strukturze co sprawia, że poradzi
sobie z niejedną przekąską czy sałatą.
Klasa. © dobrewino.pl
Quinta da Alorna Branco Reserva
2013
– łączenie szczepu autochtonicznego (w tym przypadku arinto) z
międzynarodowym (chardonnay) to stała recepta QdA na wina określane mianem
reserva. Arinto fermentuje wyłącznie w stali nierdzewnej, chardonnay – w nowych
beczkach francuskich (dojrzewa przez 3 miesiące). Efekt wyważony – nuty dębowe
jedynie uzupełniają bukiet owoców egzotycznych, nut maślanych i kremowych.
Dobra równowaga. I są powody do dumy – to wino jest dostępne na pokładach samolotów
portugalskich linii lotniczych TAP.
Do dowolnego popijania. © Dobrewino.pl
Quinta da Alorna Tinto 2011
– to
z kolei podstawowy kupaż czerwonych odmian, m.in. tinta roriz, castelão, syrah
and alicante bouschet. Sporo owoców leśnych, zwłaszcza jeżyny, jagody, dobry
garbnik i niezbyt wysoka kwasowość – do picia i z jedzeniem, i bez.
Potęga aromatów. © Maciej Nowicki
Quinta do Alorna Tinto Reserva
2011 – o
dpowiednik białej reservy. Tym razem blend touriga nacional z cabernet
sauvignon, 12 m-cy używanej beczki i duuużo aromatów: są dojrzałe czerwone
owoce, jest wiśnia, trochę pieprzu, nut miętowych, tytoniu i eukaliptusa. Dobra
kwasowość i taniny zapewniają równowagę. Do mięsa lub do kontemplacji.
Nie zalepia otworu gębowego. © dobrewino.pl
Quinta da Alorna Abafado 5Y0
– na koniec
słodki rodzynek. Wino wzmacniane (18% alkoholu) leżakuje przez 5 lat w beczkach
dębowych. Nuty migdałów, miodu i suszonych owoców. Na szczęście także
dobra kwasowość, więc po jednym kieliszku będziemy jeszcze mieli ochotę na
drugi. Do serów i deserów.”*
*źródło: www.winicjatywa.pl
Zobacz cała kolekcję win Quinta da
Alorna TUTAJ
