
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Mud House Pinot Noir 2012
"Mud House
Central Otago
Pinot Noir 2012
Rozczaruje się ten, kto spodziewa się sensacji. Za tym winem nie kryje się
żadna szalona historia – założyciele Mud House przyjechali do Marlborough
dwadzieścia lat temu, zakochali się w tym miejscu, zasadzili winnicę i do dziś
robią wina z sauvignon blanc, pinot gris i pinot noir. Krzewów pinota, z
którego zrobiony jest Mud House Pinot Noir 2012 nie nawożono w ramach
eksperymentu nawozem dzikiej zwierzyny, nie montowano w winnicy budek dla
nietoperzy odstraszających owady, nie leżał w beczkach z dębu rosnącego na
Wyspach Sundajskich, etykiety nie pochodzą z recyklingu opakowań po kurzych
jajkach a dostawy nie są realizowane elektycznymi melexami.
Ta flaszka kryje w sobie jednak bardzo smaczny, klasyczny, dobrze
zrobiony pinot noir z Nowego Świata, gdzie nie przesadzono z użyciem beczki
(jedynie część wina leżakuje w tych z dębu francuskiego). Wino jest soczyste, w
nosie trochę nut różanych, w ustach dominuje owoc wiśni, trochę nut ziemistych,
ziół i wspominanych akcentów dębowych. Bardzo smaczna Nowa Zelandia na sobotnie
popołudnie."*
Krajobraz też nie jest zaskakujący – co nie znaczy że nie jest
oszałamiający… © mudhousewines.co.nz
* Źródło: www.winicjatywa.pl
KUP