
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Beaujolais jest lekkie, owocowe, wesołe i jak każde młode wino – natychmiast uderza do głowy. To właśnie te cechy sprawiają, że jest doskonałe na huczne imprezy w barach i restauracjach.
Jak świat długi i szeroki, w ten czwartkowy wieczór po ulicach miast spacerują grupki roześmianych przyjaciół, których w radosny nastrój wprawia właśnie BEAUJOLAIS .
Skąd się wzięło Beaujolais?
A wszystko zaczęło się 60 lat temu od młodego producenta win o dźwięcznym nazwisku Georges Duboeuf.
Zaczynał dość skromnie, wożąc swoje wina do lokalnych restauracji na rowerze. Wielka światowa kariera francuskiego BEAUJOLAIS NOUVEAU rozpoczęła się oficjalnie w 1951 roku w trzeci czwartek listopada podczas pierwszej symbolicznej degustacji BEAUJOLAIS PRIMEUR . I choć nikt dzisiaj nie zachwyca się aromatem i smakiem tego wina, to degustacje wpisane już w kalendarz jesiennych zabaw tak w Polsce, jak i na całym świecie, cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.
Wyjatkowość Beaujolais Nouveau!
Swój owocowy aromat i ciemnopurpurową barwę BEAUJOLAIS zawdzięcza szczepowi gamay, z którego jest produkowane. Odbywa się to w regionie o tej samej nazwie, położonym na południe od Paryża.
Tym, co odróżnia BEAUJOLAIS od innych win jest przede wszystkim jego wiek – zbiory winogron i degustacje dzieli zaledwie 6 tygodni. Wino wyrabia się za pomocą specjalnej techniki innifikacyjnej: winogron się nie zgniata, a fermentacja trwa nie dłużej niż cztery dni i przebiega w atmosferze dwutlenku węgla.
Szaleństwo picia Beaujolais ogarnęło cały świat!
Wydaje się, że nic już nie powstrzyma bożoloskiej euforii. Prawdziwe „wejście” wino to ma w słynnym lyońskim barze „Les Bouchons”, gdzie otwiera się jego pierwsza butelkę, a barman wykrzykuje: „Oto nadeszło nowe bożole!” . Radosny okrzyk to wyraz naszej aprobaty dla samej idei tego święta. Wino to pojawia się przecież co roku, by bawić i cieszyć swobodą. Sześćdziesiątletnia tradycja świętowania BEAUJOLAIS NOUVEAU to tak naprawdę hołd, jaki składamy narodzinom pierwszego wina, i zapowiedź kolejnych z danego rocznika z Burgundii. To nie prawda, że nie można snuć refleksji podczas picia tego wina. Fakt, nie rozmyśla się przy jego piciu o smaku ziemi, na której się urodziło. Ale można pomyśleć o tym, jak szybko wokół nas wszystko przemija, bo z dniem 31 stycznia 2015 roku naszego wina już nie będzie. Jednak głowa do góry! Nie chodzi tu przecież o samo wino - jego aromat i smak - ale o zabawę, jaka towarzyszy tym swoistym narodzinom.
W następny trzeci czwartek listopada pojawi się znowu!
