Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Producenci | Santa Helena

Chile z rozmachem trafiło do pierwszej dziesiątki światowych producentów win, śmiało konkurując  nawet z Włochami i Francją. Tutejsze winiarstwo nie ma wprawdzie długiej tradycji, nie przeszkodziło to jednak miejscowym winiarzom sięgnąć wyżyn. Dlaczego? Choćby dlatego, że nigdy nie bali się eksperymentów i nowinek. Mimo że Chile jest krajem zróżnicowanym pod względem klimatycznym, natura podarowała mu – zwłaszcza w środkowej części – wręcz wymarzone warunki do uprawy winogron. Trwający od września do marca sezon wegetacyjny jest słoneczny i bezdeszczowy, a bliskość sześciotysięcznych szczytów Andów oraz oceanu łagodzi upały. W takim klimacie owoce niezawodnie dojrzewają, a szkodniki omijają je szerokim łukiem. Chile jest jedynym krajem na świecie, w którym winnic nie atakuje filoksera. Wśród szczepów czerwonych, które stanowią 75% upraw, dominują Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec i Syrah. Także Carménère, niemal całkowicie zapomniany w swojej ojczyźnie, Bordeaux, odnalazł się tutaj doskonale, stając się jedną z wizytówek chilijskiego winiarstwa. Z odmian białych prym wiodą Chardonnay, Sauvignon Blanc i Chenin Blanc.

Colchagua Valley

Dolina Colchagua rozciąga się wzdłuż rzeki Tinguiririca. Panujący tu wilgotny klimat śródziemnomorski jest równoważony wpływem Andów ze wschodu i Pacyfiku z zachodu. Ta niewielka dolina winiarska, o powierzchni 1 500 hektarów, jest jednym z najbardziej znanych i najlepszych rejonów Chile do uprawy czerwonych szczepów. Dominują tu uprawy Cabernet Sauvignon i Merlot oraz Malbec. To właśnie czerwone wina z Colchagua Valley są dumą chilijskiego winiarstwa.

Święta Helena

Istniejąca od ponad 70 lat Santa Helena należy do ścisłej czołówki producentów win w Chile, jest też jednym z wiodących eksporterów. Jej produkty są obecne w ponad 45 krajach na pięciu  kontynentach. Ma winnice w największych regionach winiarskich kraju, m.in. w dolinach Colchagua, Maipo, Casablanca, Curicó i Maule. Jest związana z grupą Heineken. W winnicach o powierzchni  ponad 330 hektarów uprawia Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah, Pinot Noir i Malbec, a z białych odmian winorośli – Sauvignon Blanc i Chardonnay. Firma słynie z nowoczesnej technologii produkcji,  wyjątkowej dbałości o środowisko, a przede wszystkim z doskonałej jakości win w każdym segmencie.