
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz

Chile z rozmachem trafiło do pierwszej dziesiątki światowych producentów win, śmiało konkurując nawet z Włochami i Francją. Tutejsze winiarstwo nie ma wprawdzie długiej tradycji, nie przeszkodziło to jednak miejscowym winiarzom sięgnąć wyżyn. Dlaczego? Choćby dlatego, że nigdy nie bali się eksperymentów i nowinek. Mimo że Chile jest krajem zróżnicowanym pod względem klimatycznym, natura podarowała mu – zwłaszcza w środkowej części – wręcz wymarzone warunki do uprawy winogron. Trwający od września do marca sezon wegetacyjny jest słoneczny i bezdeszczowy, a bliskość sześciotysięcznych szczytów Andów oraz oceanu łagodzi upały. W takim klimacie owoce niezawodnie dojrzewają, a szkodniki omijają je szerokim łukiem. Chile jest jedynym krajem na świecie, w którym winnic nie atakuje filoksera. Wśród szczepów czerwonych, które stanowią 75% upraw, dominują Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec i Syrah. Także Carménère, niemal całkowicie zapomniany w swojej ojczyźnie, Bordeaux, odnalazł się tutaj doskonale, stając się jedną z wizytówek chilijskiego winiarstwa. Z odmian białych prym wiodą Chardonnay, Sauvignon Blanc i Chenin Blanc.
Colchagua Valley
Dolina Colchagua rozciąga się wzdłuż rzeki Tinguiririca. Panujący tu wilgotny klimat śródziemnomorski jest równoważony wpływem Andów ze wschodu i Pacyfiku z zachodu. Ta niewielka dolina winiarska, o powierzchni 1 500 hektarów, jest jednym z najbardziej znanych i najlepszych rejonów Chile do uprawy czerwonych szczepów. Dominują tu uprawy Cabernet Sauvignon i Merlot oraz Malbec. To właśnie czerwone wina z Colchagua Valley są dumą chilijskiego winiarstwa.
Święta Helena
Istniejąca od ponad 70 lat Santa Helena należy do ścisłej czołówki producentów win w Chile, jest też jednym z wiodących eksporterów. Jej produkty są obecne w ponad 45 krajach na pięciu kontynentach. Ma winnice w największych regionach winiarskich kraju, m.in. w dolinach Colchagua, Maipo, Casablanca, Curicó i Maule. Jest związana z grupą Heineken. W winnicach o powierzchni ponad 330 hektarów uprawia Cabernet Sauvignon, Carmenère, Syrah, Pinot Noir i Malbec, a z białych odmian winorośli – Sauvignon Blanc i Chardonnay. Firma słynie z nowoczesnej technologii produkcji, wyjątkowej dbałości o środowisko, a przede wszystkim z doskonałej jakości win w każdym segmencie.
