Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Macabeo
Macabeo
Macabeo (viura)  to najbardziej rozpowszechniona w Hiszpanii biała  odmiana winorośli  której owoce służą do produkcji win. Jej przemysłowe uprawy można spotkać w większości regionów tego kraju, nawet tam gdzie latem panują ekstremalne upały (Andaluzja) lub wielka wilgotność powietrza (wybrzeże Morza Kantabryjskiego). Przy zastosowaniu systemów nawadniających tereny winnic dobrze sobie radzi w suchym klimacie Murcji. Winorośl ta ma stworzone optymalne warunki dla wegetacji w łagodnym klimacie śródziemnomorskim (od Walencji przez Katalonię do francuskiego Roussillon) oraz w La Rioja. Naukowcy twierdzą, że jest to autochtoniczna odmiana dla rejonów ujścia rzeki Ebro.  W Hiszpanii stanowi podstawową, białą odmianę winorośli w winiarskich apelacjach Calatayud, Conca de Barberà, Costers del Segre, Navarra, Penedès, Rioja, Somontano, Tarragona oraz Terra Alta.
Oprócz wspomnianej tolerancji różnorodnych warunków klimatycznych  macabeo (viura)  posiada szereg innych atutów sprawiających, że jej wzrost i cykl wegetacyjny nie spędza snu z powiek winogrodników. Jest bardzo odporna na różnego rodzaju choroby i grzyby atakujące winorośl (wysoką wrażliwość wykazuje jedynie na botrytis cinerea czyli pleśń szlachetną i mączniaka prawdziwego). Jak żaden inny szczep uprawiany w Hiszpanii znosi przymrozki. Jeśli dodamy do tego, że jej krzewy wydają bardzo dużą ilość owoców jedynym znakiem zapytania pozostanie to, jakie wina udaje się z jej gron wyprodukować. Silnie rozgałęzione grona posiadają mocno zwarte ze sobą jagody o znacznej średnicy, kulistym lub eliptycznym kształcie, cienkiej skórce i złocistym kolorze w fazie pełnej dojrzałości. Lubi dobre nasłonecznienie, dlatego zamiast na płaskim terenie preferowane jest uprawianie szczepu macabeo na dobrze naświetlonych stokach. Macabeo posiada długi okres wegetacyjny, dojrzewa później od innych popularnych odmian winorośli.
Łatwość w uprawianiu winorośli zwykle nie idzie w parze z jakością wytwarzanych z jej winogron win. W przypadku tej odmiany są one jednak z reguły więcej niż przyzwoite, łatwe w piciu, a przy tym eleganckie. Aby otrzymać z fermentacji gron  macabeo wino  bardzo dobre wymagany jest optymalny moment winobrania oraz sporo pracy enologów. Ale uwaga! Odmianowe,  młode wino ze szczepu viura  najlepiej smakuje krótko po tym jak opuści mury winnicy. Jest wtedy bardzo świeże, ma subtelny aromat (owocowo-kwiatowy) oraz blady kolor. Bez aromatycznych fajerwerków, jakie fundują albariño lub verdejo, za to z dużą subtelnością, wzorcowo zrównoważoną kwasowością oraz znacznym ciałem. Wina odmianowe viura  zwykle posiadają niską zawartość alkoholu.