
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Macabeo (viura) to najbardziej rozpowszechniona w
Hiszpanii biała
odmiana
winorośli
której
owoce służą do produkcji win. Jej przemysłowe uprawy można spotkać w większości
regionów tego kraju, nawet tam gdzie latem panują ekstremalne upały (Andaluzja)
lub wielka wilgotność powietrza (wybrzeże Morza Kantabryjskiego). Przy
zastosowaniu systemów nawadniających tereny winnic dobrze sobie radzi w suchym
klimacie Murcji. Winorośl ta ma stworzone optymalne warunki dla wegetacji w
łagodnym klimacie śródziemnomorskim (od Walencji przez Katalonię do
francuskiego Roussillon) oraz w La Rioja. Naukowcy twierdzą, że jest to
autochtoniczna odmiana dla rejonów ujścia rzeki Ebro. W Hiszpanii stanowi
podstawową, białą odmianę winorośli w winiarskich apelacjach Calatayud, Conca
de Barberà, Costers del Segre, Navarra, Penedès, Rioja, Somontano, Tarragona
oraz Terra Alta.
Oprócz
wspomnianej tolerancji różnorodnych warunków klimatycznych macabeo (viura
posiada szereg innych atutów sprawiających, że jej wzrost i cykl wegetacyjny
nie spędza snu z powiek winogrodników. Jest bardzo odporna na różnego rodzaju
choroby i grzyby atakujące winorośl (wysoką wrażliwość wykazuje jedynie na
botrytis cinerea czyli pleśń szlachetną i mączniaka prawdziwego). Jak żaden
inny szczep uprawiany w Hiszpanii znosi przymrozki. Jeśli dodamy do tego, że
jej krzewy wydają bardzo dużą ilość owoców jedynym znakiem zapytania pozostanie
to, jakie wina udaje się z jej gron wyprodukować. Silnie rozgałęzione grona
posiadają mocno zwarte ze sobą jagody o znacznej średnicy, kulistym lub
eliptycznym kształcie, cienkiej skórce i złocistym kolorze w fazie pełnej
dojrzałości. Lubi dobre nasłonecznienie, dlatego zamiast na płaskim terenie
preferowane jest uprawianie szczepu macabeo na dobrze naświetlonych stokach.
Macabeo posiada długi okres wegetacyjny, dojrzewa później od innych popularnych
odmian winorośli.
Łatwość w
uprawianiu winorośli zwykle nie idzie w parze z jakością wytwarzanych z jej
winogron win. W przypadku tej odmiany są one jednak z reguły więcej niż
przyzwoite, łatwe w piciu, a przy tym eleganckie. Aby otrzymać z fermentacji
gron macabeo wino
bardzo dobre wymagany jest
optymalny moment winobrania oraz sporo pracy enologów. Ale uwaga! Odmianowe, młode
wino ze szczepu viura
najlepiej smakuje krótko po tym jak opuści
mury winnicy. Jest wtedy bardzo świeże, ma subtelny aromat (owocowo-kwiatowy)
oraz blady kolor. Bez aromatycznych fajerwerków, jakie fundują albariño lub
verdejo, za to z dużą subtelnością, wzorcowo zrównoważoną kwasowością oraz
znacznym ciałem.
Wina odmianowe viura
zwykle posiadają niską zawartość alkoholu.
