Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Fiano
Fiano
Fiano  – odmiana  winorośli  o jasnej skórce . Uznaje się, że pochodzi z Włoch , choć mogła zostać sprowadzona na Półwysep Apeniński  przez starożytnych Greków . Uprawiana przede wszystkim w Kampanii , gdzie jest m.in. podstawowym składnikiem win  oznaczonych apelacją DOCG  Fiano di Avellino. Fiano bywa opisywane jako   odmiana archeologiczna   – mogła zostać sprowadzona do Włoch przez starożytnych Greków   i cieszyła się uznaniem już w starożytności .  Pliniusz Starszy   wspominał o   vitis apiane   i niektórzy autorzy utożsamiają tę winorośl z fiano . Hipoteza jest trudna do weryfikacji . Wiadomo, że wino z odmiany fiano znał już cesarz  Fryderyk II Hohenstauf , inicjator budowy  Castel del Monte , o czym zaświadczają rachunki z roku 1240 . Uprawy fiano zamarły po pladze  filoksery   w XIX wieku . Duży wkład w odtworzenie upraw wniósł Antonio Mastroberardino, który w latach 70. XX wieku w  Taurasi   zajął się przywracaniem tradycyjnych szczepów włoskich do uprawy towarowej . W celu uniknięcia pomyłek z odmianą fiano aromatico (fiano di puglia) podejmuje się starania, by oficjalnie przemianować ją na  minutolo . Odmiana dojrzewa średnio późno . Rośnie bujnie i jest wrażliwa na  mączniaka rzekomego   i  prawdziwego . Fiano lubi gleby pochodzenia  wulkanicznego . Odmiana jest odporna na upał .