
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Fiano
Fiano
Fiano – odmiana winorośli o jasnej skórce . Uznaje się, że pochodzi z Włoch , choć mogła zostać sprowadzona na Półwysep Apeniński przez starożytnych Greków . Uprawiana przede wszystkim w Kampanii , gdzie jest m.in. podstawowym składnikiem win oznaczonych apelacją DOCG Fiano di Avellino. Fiano bywa opisywane jako odmiana archeologiczna – mogła zostać sprowadzona do Włoch przez starożytnych Greków i cieszyła się uznaniem już w starożytności . Pliniusz Starszy wspominał o vitis apiane i niektórzy autorzy utożsamiają tę winorośl z fiano . Hipoteza jest trudna do weryfikacji . Wiadomo, że wino z odmiany fiano znał już cesarz Fryderyk II Hohenstauf , inicjator budowy Castel del Monte , o czym zaświadczają rachunki z roku 1240 . Uprawy fiano zamarły po pladze filoksery w XIX wieku . Duży wkład w odtworzenie upraw wniósł Antonio Mastroberardino, który w latach 70. XX wieku w Taurasi zajął się przywracaniem tradycyjnych szczepów włoskich do uprawy towarowej . W celu uniknięcia pomyłek z odmianą fiano aromatico (fiano di puglia) podejmuje się starania, by oficjalnie przemianować ją na minutolo . Odmiana dojrzewa średnio późno . Rośnie bujnie i jest wrażliwa na mączniaka rzekomego i prawdziwego . Fiano lubi gleby pochodzenia wulkanicznego . Odmiana jest odporna na upał .
