Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Sylvaner
Sylvaner
Sylvaner  – biała odmiana uprawna  winorośli właściwej  ( Vitis vinifera ) pochodząca z Europy Środkowej, uprawiana obecnie przede wszystkim w Niemczech  i Alzacji . Badania DNA  wykazały, że 'Sylvaner' jest krzyżówką pomiędzy szczepem 'Traminer ' i prymitywnym austriackim szczepem 'Österreichisch-Weiß '. Uważa się, że został wyhodowany w wiekach średnich na terenie Austrii . Nazwa pochodzi od łacińskiego  silva  (las) lub  saevum  (dziki) – dawniejsza ampelografia  uważała, że szczep ten pochodzi od dzikich gatunków winorośli, często też mylnie na podstawie nazwy uważano Transylwanię  za miejsce pochodzenia szczepu. 'Sylvaner' w procesie winifikacji daje łagodne i delikatne wina o wysokiej kwasowości, a jednocześnie moszcz  charakteryzuje się dużą zawartością cukru (niem: Mostgewicht ). Powoduje to, że z tego szczepu można produkować zarówno wina wytrawne, jak i słodkie. Wino plastycznie reaguje na podglebie, odmiana najlepiej udaje się na glebach marglowych , gliniastych  i wapiennych . Z uwagi na ich łagodność i delikatną budowę, win z tego szczepu nie postarza się w beczkach dębowych. Wina te pije się zwykle młode, najczęściej jako dodatek do ryb, owoców morza, w Alzacji do choucroute , a także jako aperitif .