
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Xarel-lo
Xarel-lo
Xarel·lo , xarello , xarel-lo , pansà blanca – biała odmiana winorośli , prawdopodobnie pochodząca z Katalonii . Znana jako jeden z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego cava , lecz dzięki wyrazistemu charakterowi jest chętnie przerabiana na wina stołowe . Odmiana pochodzi z Katalonii, a najstarsze wzmianki pochodzą z roku 1785, Sitges w okolicach Barcelony . Badania DNA wskazują na pokrewieństwo z macabeo , znanym jako viura w Riosze . W 2012 opublikowano badania, które ustaliły, że odmianami rodzicielskimi dla xarel·lo są heben i brustiano faux , jednak 20 markerów DNA może być uznawane za niewystarczający dowód . Xarello rosado (pansá rosada) jest mutantem xarello o różowej skórce . Odmiana jest uprawiana w obrębie położonej na północ od Barcelony apelacji Alella DO . Odmiana wypuszcza pąki i dojrzewa średnio późno . Grona są zwarte . Jagody są średniej wielkości, o grubej skórce . Krzewy nie są wymagające co do gleby . Xarel·lo jest wrażliwe na zrzucanie zawiązków oraz mączniaka prawdziwego i rzekomego . Na inne choroby odmiana jest odporna . Szczep xarel·lo, mimo że o jasnej skórce, wykazuje bardzo wysoki poziom resweratrolu , który poza korzyściami u człowieka uodparnia krzewy na patogeny . Odmiana jest jedną z podstawowych do produkcji katalońskiego wina musującego cava , wytwarzanego głównie w regionie Penedès . Do cavy xarello wnosi owocowy charakter oraz strukturę, kwasowość i wysoki poziom cukru, przetwarzanego na alkohol . Przedłuża także żywotność wina . Jeden z producentów cavy oferuje ją w jednoodmianowej wersji , w 100% wytworzonej z xarello. Liczne katalońskie apelacje wymieniają xarello wśród dozwolonych odmian . Dobry profil xarel·lo pozwala na tłoczenie z winogron wyróżniających się win niemusujących . Owocowe nuty są wówczas zdominowane przez owoce cytrusowe, gruszki i nuty trawiaste . Powstałe wina nadają się do starzenia .
