Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Xarel-lo
Xarel-lo
Xarel·lo ,  xarello ,  xarel-lo ,  pansà blanca  – biała odmiana  winorośli , prawdopodobnie pochodząca z Katalonii . Znana jako jeden z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego  cava , lecz dzięki wyrazistemu charakterowi jest chętnie przerabiana na wina stołowe . Odmiana pochodzi z Katalonii, a najstarsze wzmianki pochodzą z roku 1785,  Sitges   w okolicach Barcelony . Badania DNA wskazują na pokrewieństwo z  macabeo , znanym jako viura w  Riosze . W 2012 opublikowano badania, które ustaliły, że odmianami rodzicielskimi dla xarel·lo są  heben   i  brustiano faux , jednak 20  markerów DNA   może być uznawane za niewystarczający dowód . Xarello rosado   (pansá rosada) jest  mutantem   xarello o różowej skórce . Odmiana jest uprawiana w obrębie położonej na północ od  Barcelony   apelacji  Alella DO . Odmiana wypuszcza pąki i dojrzewa średnio późno . Grona są zwarte . Jagody są średniej wielkości, o grubej skórce . Krzewy nie są wymagające co do gleby . Xarel·lo jest wrażliwe na zrzucanie zawiązków oraz  mączniaka prawdziwego   i  rzekomego . Na inne choroby odmiana jest odporna . Szczep xarel·lo, mimo że o jasnej skórce, wykazuje bardzo wysoki poziom  resweratrolu , który poza korzyściami u człowieka uodparnia krzewy na  patogeny . Odmiana jest jedną z podstawowych do produkcji katalońskiego  wina musującego  cava , wytwarzanego głównie w regionie Penedès . Do cavy xarello wnosi owocowy charakter   oraz strukturę, kwasowość i wysoki poziom cukru, przetwarzanego na alkohol . Przedłuża także żywotność wina . Jeden z producentów cavy oferuje ją w  jednoodmianowej wersji , w 100% wytworzonej z xarello. Liczne katalońskie  apelacje   wymieniają xarello wśród dozwolonych odmian . Dobry profil xarel·lo pozwala na tłoczenie z winogron wyróżniających się win niemusujących . Owocowe nuty są wówczas zdominowane przez owoce cytrusowe, gruszki i nuty trawiaste . Powstałe wina nadają się do starzenia .