Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Gruner Veltiner
Gruner Veltiner
Grüner Veltliner ,  gruner veltliner ,  veltlínske zelené  – biały szczep  winorośli , pochodzący z Austrii , gdzie jest najważniejszą odmianą (29,4% winnic w 2009) , choć spotyka się również teorię o pochodzeniu zWłoch . Wino produkowane z tych gron, szczególnie w postaci młodego wina, jest często serwowane w wiedeńskich heurigerach . W niewielkich ilościach produkuje się z nich również wino musujące . Poza tym jest uprawiany w innych krajach Europy Środkowej, a na mniejszą skalę w Nowym Świecie. Grüner veltliner jest naturalną krzyżówką odmiany  traminer   (savagnin) i niemal wymarłej  st. georgener . Mimo podobieństwa nazwy nie jest spokrewniony z odmianami 'Roter Veltiner' i 'Frühroter Veltliner' . Odmiana grauer veltliner jest jedynie mutacją kolorystyczną grüner veltlinera . Kiście są średnioduże albo duże, stożkowate, z dużymi zielonożółtymi jagodami, od których pochodzi nazwa ( grün – zielony) .  Liście są średniej wielkości, nieco owłosione od spodu. Silnie owłosiony jest stożek wzrostu . Dojrzewa średnio późno . Najlepiej udaje się na glebach  lessowych   i piaszczystych , rośnie także na glinie i glebach wapiennych . W zależności od technologii tłoczenia wina z odmiany grüner veltliner mogą powstawać zarówno proste, młode wina sprzedawane w  heurigerach , jak i pełne w smaku trunki zdolne do leżakowania . Trwałość szacuje się wtedy na 3-10 lat . Veltliner jest odmianą plenną (do 100 hl/ha), z której by uzyskać bardziej skoncentrowane w aromacie i smaku wina konieczne jest ograniczanie zbiorów . Uważany za najlepszy szczep pod względem jakości w Austrii . Za najlepsze wina uchodzą te z regionu  Wachau , wyróżniające się wyraźną kwasowością, pikantnym smakiem, porównywanym do świeżo zmielonego  białego pieprzu . Typowe wina są świeże, zrównoważone, lekko owocowe . W nucie smakowej pojawia się grejpfrut i koper   lub nuty cytrusowo-mineralne . W Austrii wina wytwarzane z grüner veltliner w określonych regionach i spełniające kryteria jakościowe mają prawo do oznaczeń Weinviertel  DAC   (pierwsza apelacja w Austrii), Traisental DAC, Kremstal DAC, Kamptal DAC .