Loading Trwa wczytywanie danych. Proszę czekać...

Szkolenia i Degustacje komentowane

Szczepy | Parellada
Parellada
Parellada  – biała odmiana  winorośli , wywodząca się z Aragonii , lecz uprawiana głównie w regionie Penedès  w Katalonii . Uważana za najsubtelniejszy z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego  cava.  Parellada jest odmianą plenną . Rodzi duże kiście z jagodami średniej wielkości . Wypuszcza pąki wcześnie . Kwiaty są obupłciowe . Dojrzewa bardzo późno . Parellada jest uznawana za najbardziej wyszukany spośród tradycyjnych szczepów, z których produkuje się  cavę   (pozostałe to  macabeo   i  xarello )[ . Z parellady tłoczy się także wina niemusujące . Odmiana jest delikatna i aromatyczna , w  kupażach   łagodzi wyrazisty charakter odmiany xarello . Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek . Łatwo się psuje Poziom alkoholu jest średni .Większość win z odmiany parellada nie zyskuje na starzeniu i powinny być konsumowane póki młode . Nieliczni producenci oferują wino produkowane w 100% z parellady . Niemal cały areał upraw w Hiszpanii w 2008 (8786 ha) był ograniczony do  Katalonii . Poza regionem zarejestrowano niecałe 200 ha . Prócz musujących win DO Cava odmiana wchodzi w skład win z regionów  Conca de Barberà ,  Costers del Segre ,  Penedès ,  Tarragona   oraz z  Majorki , choć jest tam rzadko uprawiana . W regionie Penedès jest uprawiana, w przeciwieństwie do  macabeo   i xarello, przede wszystkim w najchłodniejszej jego części,  Alta Penedès   (kat.   Alt Penedès ), na  kredowym   podłożu . W 2011 parellada została autoryzowana we Francji .