
Szkolenia i Degustacje komentowane
Producenci
Przepisy kulinarne
Kraje winiarskie
Szczepy
Tinta Negra
Grillo
Catarratto
Inzolia
Rara Neagra
Graciano
Tannat
Canaiolo
Touriga Nacional
Tinta Barroca
Regent
Acolon
Agiorgitiko
Colorino
Touriga Franca
Mencia
Blauer Zweigelt
Gamza
Blauburgunder
Alicante Bouschet
Dolcetto
Gamay
Mourvedre
Saperavi
Kadarka
Baga
Lambrusco
Melnik
Pamid
Ruby Cabernet
Malvasia nera
Petite Sirah
Concord
Muscadelle
Colombard
Trebbiano/Ugni Blanc
Auxerrois
Fernao Pires
Hibernal
Harslevelu
Cinsault
Carignan
Montepulciano
Barbera
Bonarda
Bobal
Monastrell
Petit Verdot
Pinot Meunier
Tinta Roriz
Cabernet Franc
Pinot Noir
Primitivo
Grenache
Negroamaro
Nero d'Avola
Rondinella
Molinara
Garnacha
Corvina Veronese
Mataro
Muscat
Muller Thurgau
Fiano
Pinot Grigio
Pinot Bianco
Sylvaner
Semillon
Grecanico
Xarel-lo
Gruner Veltiner
Parellada
Torrontes
Traminer
Muscat-Ottonel
Furmint
Aglianico
Verdejo
Macabeo
Viura
Zinfandel
Tempranillo
Sangiovese
Nebbiolo
Carmenere
Pinotage
Pinot Gris
Chenin Blanc
Malbec
Viognier
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Savignon Blanc
Riesling
Gewürztraminer
Pino Noir
Merlot
Syrah / Shiraz
Szczepy | Parellada
Parellada
Parellada – biała odmiana winorośli , wywodząca się z Aragonii , lecz uprawiana głównie w regionie Penedès w Katalonii . Uważana za najsubtelniejszy z klasycznych szczepów do produkcji wina musującego cava. Parellada jest odmianą plenną . Rodzi duże kiście z jagodami średniej wielkości . Wypuszcza pąki wcześnie . Kwiaty są obupłciowe . Dojrzewa bardzo późno . Parellada jest uznawana za najbardziej wyszukany spośród tradycyjnych szczepów, z których produkuje się cavę (pozostałe to macabeo i xarello )[ . Z parellady tłoczy się także wina niemusujące . Odmiana jest delikatna i aromatyczna , w kupażach łagodzi wyrazisty charakter odmiany xarello . Przy ograniczonych zbiorach udaje się uzyskać aromat jabłek . Łatwo się psuje Poziom alkoholu jest średni .Większość win z odmiany parellada nie zyskuje na starzeniu i powinny być konsumowane póki młode . Nieliczni producenci oferują wino produkowane w 100% z parellady . Niemal cały areał upraw w Hiszpanii w 2008 (8786 ha) był ograniczony do Katalonii . Poza regionem zarejestrowano niecałe 200 ha . Prócz musujących win DO Cava odmiana wchodzi w skład win z regionów Conca de Barberà , Costers del Segre , Penedès , Tarragona oraz z Majorki , choć jest tam rzadko uprawiana . W regionie Penedès jest uprawiana, w przeciwieństwie do macabeo i xarello, przede wszystkim w najchłodniejszej jego części, Alta Penedès (kat. Alt Penedès ), na kredowym podłożu . W 2011 parellada została autoryzowana we Francji .
